3 / 5

Cum alegi cumparatorul: fond de investitii sau investitor strategic?

In procesul de vanzare al firmei, antreprenorii trebuie sa fie capabili sa stie de la inceput cu cine se asociaza: fond de investitii, investitor strategic sau banca.

“Diferentele dintre o banca si un fond de investitii sunt ca o banca se afla in cautarea unui partener care dispune de cash flow si de garantii, in vreme ce un fond de investitii este dispus sa vina cu bani care sa genereze valoare adaugata. Mai mult, un fond de investitii este dispus sa-si asume riscuri, pe cand o banca nu vrea sa se expuna. In ceea ce priveste investitorii strategici, acestia se remarca printr-o abordare regionala a eventualelor preluari si prin achizitii integrale”, spune Anca Ionescu.

De multe ori insa, antreprenorii evita sa-si cedeze business-ul unui fond de investitii pentru ca astfel pierd controlul. “Chiar daca fondurile de investitii sunt preocupate de cresterea rapida a afacerii, acestea pot fi uneori si cainoase”, mentioneaza Doru Lionachescu (foto), de la Capital Partners.

Indiferent de natura investitorului ales, antreprenorii trebuie sa incerce pe cat posibil sa renunte la activele imobiliare din cadrul afacerii, daca ele exista, din cauza caderii preturilor la imobiliare. "In prezent, valoarea bunurilor imobiliare este mult depreciata, si este bine ca atunci cand ia decizia in privinta vanzarii o companie sa scape de activele care tind sa fie evaluate spre zero", a declarat Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri