5 / 6

Numarul falimentelor in crestere, de la estimari la realitate

In aceste conditii, se asteapta in continuare cresterea numarului de falimente atat in randul IMM-urilor, cat si a companiilor mari, care vor trage dupa sine si mai multe firme de dimensiuni mai mici. “Se asteapta o crestere a numarului firmelor care intra in faliment si aici nu ne referim doar la companii mici, ci vor fi si mari surprize in ceea ce priveste falimentele unor mari companii autohtone si multinationale”, spune Ina Moldoveanu (foto).

"Cu siguranta vor mai fi falimente, unele dintre ele provocate de caderea unor giganti care «trag» dupa ei multe IMM-uri, care erau furnizori sau clienti. In aceasta situatie, speram ca in final mediul economic va deveni mai curat si mai stabil tocmai prin disparitia sau restructurarea profunda a jucatorilor necompetitivi", adauga Maftei.

Apoi, spune Moldoveanu, gradul de insolventa a companiilor romanesti a crescut cu 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut si, din pacate, se asteapta ca aceasta crestere sa se mentina pana la finalul anului 2009. Ea mai spune ca numarul IMM-urilor care au dificultati in ceea ce priveste platile catre furnizori sau parteneri de afaceri a crescut alarmant in acest an, numarul acestora fiind in crestere, creandu-se in acelasi timp un efect domino care afecteaza intreaga piata.

La randul sau, reprezentantul Coface declara ca numarul insolventelor s-a dublat in prima perioada a anului. Desi Coface nu are cifre exacte cu privire strict la situatia IMM-urilor, Anicescu estimeaza ca majoritatea insolventelor provin din randul acestor companii.

“Incepand cu finalul anului 2008 si continuand cu primele 3 luni ale anului 2009, numarul de incidente de plata raportate la Coface s-a triplat. Majoritatea incidentelor notificate au fost pentru debitori IMM-uri. Ingrijorator a fost si este faptul ca debitorii nu reusesc sa gaseasca resurse pentru a rezolva problemele cu creditorii si un numar foarte mare dintre ei intra in insolventa, iar situatia nu da semne de imbunatatire”, concluzioneaza Anicescu.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri