4 / 6

Traficul si psihologii

Traficul reprezinta o sursa importanta de stres prin solicitarile fizice si psihologice pe care le presupune. Analizand numai efectele nocive ale zgomotului, conform unor studii din anii ’80, in tarile europene, mai mult de 50% din populatie este expusa la niveluri de zgomot produse de transportul rutier mai mari de 55 de decibeli, nivel la care fiinta umana devine serios deranjata (iritata, enervata).

„O cercetare sociologica a determinat ierarhizarea surselor care produc iritarea (enervarea) prin intermediul poluarii fonice. Astfel, traficul rutier ocupa locul fruntas, cu 20% din populatie”, a explicat, pentru Wall-Street, doctorul psiholog Georgeta Paunescu, din cadrul Centrului Medical Medsana.

Toleranta indivizilor la nivelurile de zgomot variaza considerabil, fiecare persoana traind un anumit grad de enervare, iritare, suparare in situatiile de expunere prelungita la zgomot.

Astfel, traficul aglomerat este un factor adjuvant stresului de zi de zi, considera specialistii. “Traficul poate fi un motiv de stres supraadaugat altor probleme deja existente. Este insa exagerat sa spunem ca ajungem la psihiatrie din cauza traficului aglomerat. Acest lucru poate fi un pretext in cazul in care contine un motiv mai “elegant” de a ajunge sa ne adresam psihiatrului”, explica Mihaela Sahlean, psiholog clinician principal in cadrul Medlife.

„Traficul nu este un motiv in sine, dar este un factor de risc care impreuna cu alti stresori din contextul social poate sa contribuie la accesarea serviciilor psihologice si psihiatrice”, este de parere si psihologul Medsana.

Traficul aglomerat coroborat cu alte probleme cotidiene a contribuit la cresterea numarului de pacienti care se prezinta la psiholog. “S-a constatat o crestere a clientilor cu tulburari comportamentale determinate de stres, suprasolicitare si insecuritate sociala si economica. Nu poate fi luat in seama ca sursa individuala de stres doar traficul urban, dar se poate spune ca, in special, persoanele care au ca si activitate foarte multe deplasari (reprezentantii vanzari) sunt suprasolicitati din cauza traficului prin aglomeratie, solicitare vizual-motorie si de decizie, presiune de respectare a timpului si realizarii obiectivelor”, spune reprezentantul Medsana.

Conform psihologilor, cele mai importante efecte negative pe care traficul le are sunt tulburarile comportamentale de tip impulsiv-agresiv, iritabilitate extrema, scaderea capacitatii decizionale, afectarea capacitatii de concentrare si distributivitate a atentiei.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri