2 / 5

Septembrie in stagnare in electroIT

Desi din ce in ce mai multi copii au propriul calculator sau laptop, iar luna septembrie inseamna totodata si finalul concediilor, aceste elemente nu au o influenta semnificativa asupra vanzarilor de produse electronice si IT, potrivit informatiilor furnizate de Altex, cel mai important retailer electroIT pe piata locala si PCfun, unul dintre cele mai mari magazine online de electronice.

“Prima saptamana din septembrie a ramas la nivelul lui august, ca si volume de vanzari. Cresterea incepe cu a doua si a treia saptamana din septembrie, iar noi speram ca ultima perioada a lunii sa ramana pe acest trend crescator. Tinand cont ca inceperea scolii coincide si cu terminarea sezonului concediilor, aceasta perioada va genera cresteri de aproximativ 15% fata de perioada anterioara, ca un prim semn al intrarii in sezonul de toamna. Dar cresterea este grefata pe o baza destul de mica, deoarece de la inceputul anului, piata a manifestat o contractie importanta fata de 2008”, a declarat Marius Ghenea, presedintele companiei de distributie IT Fit Distribution, care a dezvoltat magazinul online PCfun.

El a adaugat ca in luna septembrie a anului trecut vanzarile au fost cu aproximativ 60% mai mari fata de septembrie 2007 si au insemnat in jur de 9% din vanzarile totale pe 2008.

Anul trecut compania PCFun a inregistrat o cifra de afaceri de 14,8 milioane de euro, fata de 11,9 milioane de euro in 2007, potrivit Ministerului de Finante.

In acest an, Ghenea estimeaza ca vanzarile in luna septembrie vor creste cu aproximativ 20%, iar ponderea in vanzarile anuale va scadea la 8,5%.

Faptul ca majorarea vanzarilor incepe spre sfarsitul lunii este remarcata si de Dan Ostahie, patronul Altex, cea mai mare retea locala de distributie de electrocasnice, electronice si produse IT&C, cu afaceri de aproximativ 344 milioane de euro in 2008.

“De obicei, in septembrie vanzarile in volume sunt cu aproximativ 5% mai mici decat in iulie si august ca urmare a scaderii vanzarilor de produse frigorifice si aparate de aer conditionat. Pe de alta parte, in iulie si august vanzarile sunt stimulate de romanii care vin din strainatate. Spre sfarsitul lunii septembrie vanzarile cresc si se vede deja o evolutie pe segmentul de calculatoare, laptopuri, televizoare, dar aceasta este contrabalansata de diminuarea vanzarilor de produse frigorifice si de aer conditionat. Practic, pana acum nu este nicio crestere, dar nici un declin fata de luna anterioara”, a declarat Ostahie.

In primul semestru al acestui an, Altex a inregistrat vanzari de 83 de milioane de euro, in scadere cu 50% fata de perioada similara a anului trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri