3 / 4

Pariul pe baril

“Majoritatea analizelor concluzioneaza ca actualul nivel al barilului se bazeaza pe speculatie, si nu pe o crestere normala. Majoritatea companiilor si-au facut planurile pentru 2010-2011 avand o abordare conservatoare legata de pretul barilului”, spune Andrei Bycenco, directorul AOA LukOil din Moscova.

LukOil si-a facut calculele pentru anul viitor la un pret de 60-70 de dolari pe barilul de petrol, bazandu-se totodata pe un scenariu optimist, dar conservator, in linia unei strategii de reducere a costurilor. “Poate ca va exista o a doua etapa a crizei economice,dar premisele pentru o explozie a preturilor ca in 2007 si 2008 nu sunt multe”, este de parere Bycenco.

In primele noua luni ale anului trecut, LukOil Romania raporta venituri de 1,7 miliarde de dolari, o crestere alimentata si de avansul fulminant al pretului barilului de petrol, care in luna iulie era cotat la 150 de dolari, ca mai apoi sa se prabuseasca la 30 de dolari; astazi sa situeaza la nivelul de 80 de dolari.

Pentru LukOil, ultimele trei luni au fost conform planurilor, proiectii care insa nu tineau cont de impactul crizei. Daca primul trimestru a fost cea mai proasta perioada pentru vanzarile de carburanti, LukOil comercializand 53.000 de tone, in perioada iulie-septembrie compania a inregistrat o revenire in incasari, pana la 73.000 de tone.

“Nu este vorba despre o crestere a cererii, pentru ca numai vanzarile de autoturisme au scazut cu peste 50%, ci despre o dezvoltare extensiva. Am inceput sa inchiriem benzinarii independente, pe care le branduim cu marca LukOil”, spune Constatin Tampiza, directorul general al LukOil Romania. In prezent, numarul statiilor independente inchiriate se ridica la 18.

“Suntem axati pe dezvoltarea intensiva, dar asta nu inseamna ca nu vom fi atenti la oportunitati”, a mai declarat Tampiza, care subliniaza totodata ca investitiile in 2010 se vor mentine la un nivel scazut.

LukOil este o companie petroliera integrata, cu activitati in explorarea, extractia si rafinarea titeiului, precum si in comercializarea cu ridicata si amanuntul a produselor petroliere. Investitiile LukOil in Romania se ridica, in ultimii 11 ani, la peste jumatate de miliard de dolari. In prezent, compania comercializeaza carburanti printr-o retea de 310 de statii de distributie si 10 depozite de produse petroliere. Cifra de afaceri inregistrata in 2008 a fost de 2,1 miliarde de dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri