3 / 4

Seful clinicilor Gral Medical: Vor veni la medic doar daca sunt pe moarte

Majorarea “taxei pe consum” apasa si pe umerii furnizorilor de servicii medicale, care in aceste conditii ar putea sa creasca tarifele.

“O crestere a TVA la 24% ar insemna ca pacientii vor veni doar daca sunt pe moarte. Serviciile medicale private si-asa sunt scumpe, iar daca le mai maresti preturile acum, este clar ca oamenii nu vor mai veni la noi decat in situatii extreme”, este de parere Robert Serban (foto), cel care detine impreuna cu sotia sa lantul de clinici medicale Gral Medical, unul dintre liderii pietei de profil. [Citeste aici povestea infiintarii Gral Medical].

In aceasta situatie, seful Gral Medical nu vede decat doua solutii – scaderea preturilor la furnizori si/sau scaderea salariilor. Cat despre prima varianta, Serban spune ca se indoieste pentru ca preturile sunt exprimate in euro, iar cursul nu este unul favorabil unui contribuabil tot mai stramtorat.

Consecintele? “Acum se schimba impartirea: cine primeste mai mult – eu sau statul. Cu siguranta va scadea adresabilitatea si va fi o batalie pe contractele cu Casa Nationala de Asigurari”, explica fondatorul clinicilor. In plus, calitatea serviciilor ar putea scadea din dorinta de a eficientiza costurile de productie.

Seful Gral Medical nu crede in eficienta acestei masuri si propune ca autoritatile sa se gandeasca la externalizare ca la o solutie de reducere a costurilor. “Daca vrei sa scapi de salarii, atunci externalizeaza de exemplu incasarea banilor. Sa fie chemata o firma, sa i se dea un comision din incasari si atunci ar fi in interesul ei sa colecteze cat mai mult si cat mai repede”, afirma Robert Serban.

Trecand mai departe, la farmacii, executivul A&D Pharma spune ca ar trebui sa se mearga pe doua directii: cresterea marjei de profit la Rx-uri si gasirea unei solutii de injectare de lichiditati in piata, de genul factoring-ului (produs de finantare, care presupune cesiunea facturilor cu plata la termen in vederea obtinerii rapide de numerar – n. red.). “Eu inca sper sa se gaseasca solutii si sa nu se mareasca TVA pentru ca sa nu se stranguleze orice activitate normala”, spunea Robert Popescu vineri, cand majorarea TVA era inca o stire “pe surse” si nu o certitudine.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri