2 / 5

Retailul, cea mai ambitioasa industrie in S1

Desi dupa masurile de austeritate anuntate de Guvernul Boc analizele economistilor estimau o scadere a puterii de consum a romanilor, o mare parte a retail-ului autohton a expandat. Inaugurarea a cateva dintre cele mai spatioase si mai costisitoare centre comerciale la nivel national in anul 2009 si a Sun Plazza in 2010 a capacitat angajarea a catorva mii de angajati, o parte dintre recrutari derulandu-se si in acest prim semestru al anului.

Piata de retail modern (totalul retailer-ilor, hypermarketuri si supermarketuri), cifrata la 28,3 miliarde de dolari in 2008, cuprinde cateva mii de de oferte de joburi, in primele sase luni ale anului. Bilantul pietei de retail alimentar modern indica un numar de 35 de noi locatii deschise, cu o marja crescuta a discounterelor si a magazinelor mici.

Astfel, cele mai multe hipermarketuri au fost deschise in primul trimestru din an, cand retailerul Kaufland, parte a grupului german Schwarz, a inaugurat sase noi magazine, iar Cora o noua unitate. In cazul hipermarketurilor, recruiterii afirma ca o singura locatie capaciteaza 300 – 400 noi locuri de munca, ceea ce indica un totsal de peste 2.000 de job-uri numai in cazul celor doi retaileri.

Grosul investitiilor a venit in trimestrul al doilea, cand Metro Cash&Carry si Real au adaugat, fiecare, un nou supermarket retelelor de pe piata locala, investind cumulat circa 40 de milioane de euro.

Si Carrefour, numarul doi din piata de retail cu dominanta alimentara dupa cifra de afaceri, a bifat doar deschideri de supermarketuri.

Astfel, in primul semestru, retailerul francez a deschis sase noi magazine, ajungand la o retea de 22 de hipermarketuri si 29 de supermarketuri. O singura unitate poate capacita un numar de 300-350 de angajati. Expansiunea retailerului francez vine la nici un an dupa ce compania inaugurat cel de-al doilea centru logistic din Romania, in judetul Hunedoara, care va aproviziona supermarketurile si hypermarketurile din Transilvania, Banat si Oltenia. Prin deschiderea noului centru logistic, Carrefour a creat anul trecut 1.000 de noi locuri de munca.

Astfel, de la inceputul anului si pana la finele lui mai, grupul belgian Delhaize, a deschis pe piata romaneasca un nou magazin Mega Image si alte trei Red Market. Compania a anuntat deja ca pana in luna august a anului acesta alte 3-5 magazine vor mai fi deschise.

Penny Market a ajuns la o retea de 106 de magazine, cu sase magazine mai mult fata de sfarsitul lui 2009, fiecare magazine adaugand in organigrama intre 20 – 25 locuri de munca. Plus Discount, preluat de germanii de la LIDL, a investit in deschiderea a cinci noi magazine, lantul numarand in prezent 101 locatii. MiniMax a deschis un singur magazin in martie, in urma unei investitii de 250.000 de euro, reteaua numarand in prezent 31 de unitati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri