3 / 4

Fara exit, doar parteneriate

Anul 2008 a reprezentat pentru antreprenorul sibian intrarea in negocieri cu fondul de investitii EQT, detinut de familia suedeza Wallenberg.

Scopul parteneriatului era atragerea de finantarea pentru dezvoltarea ulterioara a retelei.

Instalarea crizei financiare a oprit insa discutiile dintre cele doua parti.

“Din momentul 2008, relatia cu EQT s-a interrupt. Pentru moment, ne concentram pe consolidarea businessului”, afirma Liviu Voicu (foto), directorul financiar al companiei.

Ciolan ramane deschis insa la ideea cooptarii unui investitor care sa contribuie la cresterea afacerii.

“O minte inteleapta ar trebuie sa fie deschisa la orice oferta de parteneriat. In ceea ce priveste posibilitatea unui exit, nu ma gandesc la o asemenea varianta, avand in vedere eforturile pe care le-am depus in ultimul an si jumatate”, explica Ciolan.

Ambient nu a oprit doar discutiile cu EQT, ci si planurile de expansiune ale retelei, care nu a mai deschis niciun centru comercial din 2008, cand a inaugurat o unitate la Ramnicu Valcea.

Reteaua nu se va imbogati numeric nici in 2011, pentru ca actionarii nu vor aloca fonduri in aceasta directie. Si chiar daca Ambient dispune de “o lista lunga de terenuri” la nivel national, care ar putea sa gazduiasca viitoare centre comerciale.

“De la visele de extindere de alta data, trebuie sa trecem la pasi ingineresti, pentru ca ne-am schimbat abordarea”, mai spune Ciolan.

Cezar Ropotan, proprietarul distribuitorului de materiale de constructii Arabesque din Galati si al retailerului de bricolaj Mr. Bricolaje, pe care il controleaza prin intermediul companiei Brico Expert, este un alt antreprenor roman activ in sectorul contructiilor, care a decis sa puna pe hold investitiile de extindere ale Arabesque in 2010, dupa ce anul trecut inaugura trei unitati.

Singurii romani din bricolajul local care au decis sa se extinda agresiv in 2010 sunt fratii Adrian si Dragos Paval, ce detin reteaua Dedeman, clasata pe locul al doilea in topul celor mai mari retaileri de bricolaj din 2009, in functie de cifra de afaceri, dupa germanii de la Praktiker.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri