1 / 4

Mugur Isarescu: Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea sa intrebe ce fac cu banii din bancile grecesti

"Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea: ce facem cu banii din bancile grecesti? Trebuie sa spun pentru a mia oara ca nu avem banci grecesti in Romania, uitati ce inseamna obisnuinta. I-am si inteles, unii dintre ei erau actori, ei traiesc cu emotie, creeaza emotii, cum sa nu raspunda emotional, cum sa le ceri sa fie rationali?", a povestit miercuri Isarescu la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie, citat de Mediafax.


El a precizat ca, in cazul in care emotia este predominanta, nu ratiunea si intelepciunea, BNR poate actiona si cu instrumentele de calmare. "Nu calmam publicul asa sa ne aflam in treaba, ne utilizam absolut toate instrumentele de care dispunem", a spus guvernatorul.


Isarescu a punctat, de asemenea, ca banca centrala monitorizeaza in permanenta evolutiile internationale si interne, fiind pregatita sa utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a mentine stabilitatea financiara din Romania si a evita inca de la inceputuri "orice fenomen de panica bancara, care in esenta este un fenomen irational". "Trebuie sa recunosc ca emotia este un sentiment firesc si nu-l putem combate numai cu vorbe, il combatem si cu fapte. In astfel de situatii precum cea din Grecia este natural sa apara si reactii emotionale si, uneori, suprareactii. E de inteles ca noi speram ca rationalul si intelepciunea sa prevaleze si in aceste cazuri, pentru ca deciziile sa fie cat mai bune, in special pentru deponenti", a mai comentat seful bancii centrale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri