3 / 9

'Autoritatile americane trebuie sa intervina in stoparea crizei'

Presedintele american George W. Bush a declarat ieri ca economia americana depinde de o actiune decisiva din partea guvernului de tipul planului de salvare a sectorului financiar, avertizand ca in caz contrar consecintele ar putea fi "dureroase si de durata".

Planul Paulson, care prevede cumpararea de catre stat a activelor neperformante ale bancilor, a fost respins luni de Camera Reprezentantilor cu 228 de voturi la 205, in conditiile in care doua treimi dintre reprezentantii republicani au votat impotriva administratiei.

“Toti si-au pus speranta in acest plan de salvare, care ar fi ajutat economia SUA san u intre intr-o recesiune prelungita. Parerile sunt impartite, unii spun ca planul e singura solutie, altii spun ca e prea costisitor. Este o nota de plata pe care trebuie sa o plateasca cineva”, a mai spus Chisu.

Si Ovidiu Fer (foto) crede ca statul American trebuie sa intervina in rezolvarea crizei financiare. “Nu ma pot pronunta referitor la calitatea proiectului. E clar insa ca trebuie sa existe o interventie altfel. Cred ca recesiunea in SUA deja a inceput si ar trebui sa ne asteptam si la alte falimente, mai ales in Europa si Asia”, a mai spus acesta.

Economiile Statelor Unite ale Americii si cele ale statelor Europene sunt afectate, usor se va ajunge la o incetinire a ritmului de crestere si probabil chiar la o scadere, spun specialistii.

“Planul ar trebui sa fie aprobat, chiar daca nu in forma actuala, pentru ca exista divergente. Dupa negocieri indelungi, se va propune probabil al plan, in acelasi sens, dar probabil cu cateva modificari de idei. Recesiune va fi, nu in sensul de dictionar, dar cred ca am putea vorbi de o recesiune “moderna”, care se manifeste prin mijloace diverse”, a conchis directorul de operatiuni al Prime Trasaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri