4 / 8

Trei scenarii ale crizei

Codrut Pascu (foto), managing partner in cadrul Roland Berger Strategy Consultants, a explicat ca in ceea ce priveste finalul cirzei financiare mondiale exista trei scenarii posibile. Primul scenariu vizeaza o redresare in urmatoarele 6-12 luni, cu efecte mai ales asupra industriilor auto si real-estate si efecte moderate asupra somajului, inflatiei si increderii consumatorului.

Al doilea scenariu este cel al unei recesiuni prelungite pe unu sau doi ani, care ar presupune contractarea semnificativa a economiilor mondiale importante. Cu un efect de crestere a somajului, datoriei publice, dar si a economisirii. Si scenariul trei, este cel al depresiei in care toate industriile din toate economiile mondiale vor fi afectate de criza, care s-ar intinde pe 3 sau chiar 5 ani.

Daca in ceea ce priveste Romania, Pascu este adeptul celui de-al doilea scenariu, Dragos Cabat, managing partner in cadrul Financial View, vede in cazul Romaniei o combinatie intre ultimele doua scenarii. Viziunea lui Cabat presupune ca Romania se confrunta in mod evident cu o criza de lichiditati, cu o criza financiara si in 2009 tara noastra nu va putea evita nici criza economica.

„In cazul Romaniei eu cred ca va fi vorba despre o recesiune extinsa si o depresie, care va tine intre doi sau trei ani (sau poate chiar patru ani) cu efecte negative asupra tuturor industriilor, insa nu o depresie din toate punctele de vedere, asupra mediului de afaceri fiind mai mult vorba despre o recesiune (scaderea apetitului investitional).

Ceea ce este clar insa este ca in Romania piata bancara are total blocate resursele de finanatre de la bancile mama, cat si creditarea”, a declarat Cabat in cadrul forumului, care a adaugat ca solutia o vede venind din sectorul antreprenorial (al afacerilor si proiectelor pe care investitorii le vor dezvolta) si nu din partea conducerii statelor, ca in cazul crizei de la inceputul anilor ’30 din SUA.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri