2 / 4

Se mai acorda credite?

“Se mai acorda credite?” - aceasta este cea mai intalnita intrebare din partea clientilor brokerilor de credite, mai ales in ultima perioada, potrivit lui Liviu Andrei(foto).

“Sigur ca se acorda credite in continuare, dar este clar ca nu se mai pot obtine sumele de acum jumatate de an. Intalnim clienti care solicita refinantari si raman surprinsi ca acum se incadreaza la maxim 65% din suma contractata in urma cu doi-trei ani”, a declarat Andrei.
In acest context, dificil si nou in acelasi timp pentru Romania, spune Bidian, problemele cu care se confrunta clientii brokerilor de credite sunt mult mai diversificate, constand intr-o planificare mai riguroasa a bugetelor familiale si a proiectiilor pe termen mediu si lung.

De asemenea, Bidian a mai spus ca se acorda o atentie mult mai mare la clauzele contractuale, atat pentru credite, cat si a antecontractelor, dar si actelor juridice sau contractelor de vanzare-cumparare, modificarilor nejustificate de dobanzi in contractele existente, neactualizarea ratelor la indicii de referinta si, nu in ultimul rand, o precalificare financiara inainte de stabilirea conditiilor de cautare a unui imobil: zona, numar de camere, pret etc.

Potrivit brokerilor, dupa perioada de maxima confuzie, neincredere si incertitudine de la sfarsitul anului trecut, in primul trimestru clientii si-au redefinit prioritatile, treptat partea emotionala si-a mai calmat varfurile, iar panica s-a mai rationalizat.

„Astfel, clientii care aveau deja decizia de cumparare a unei locuinte au marcat actiunea, altii au profitat de scaderea substantiala de pe piata imobiliara si au decis ca este momentul de cumparare si, o data cu dezmortirea tranzactiilor pe fondul locativ vechi, inregistram o crestere a cererii dinspre un segment de populatie care vinde apartamantele vechi si contracteaza unul nou finalizat”, a declarat Bidian.

CEO-ul Kiwi Finance a mai remarcat o crestere pe segmentele creditelor de nevoi personale cu sau fara garantii in scopul terminarii si/sau finisarii unei cosntructii sau a unei constructii noi in contextul scaderilor consistente, atat a materialelor de constructii, cat si a fortei de munca si disponibilului din industrie.

“La sfarsitul primului trimestru, incurajati de scaderile de pe piata imobiliara, au aparut din ce in ce mai multe solicitari pentru creditele ipotecare. Cei care dispun de avans profita acum de preturile scazute ale imobilelor”, a adaugat directorul DBSol Consulting.

Pe de alta parte, a mentionat Liviu Andrei, in privinta creditelor de nevoi personale, clientii sunt acum mai prudenti. “Solicita astfel de credite pentru investitii de durata si se gandesc in primul rand la modernizarea locuintelor si la viitorul copiilor”, a explicat Andrei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri