2 / 4

Este 2009 anul deal-urilor mici?

In ce priveste tranzactiile corporate, acestea au lipsit in prima parte a anului, cand s-au incheiat in total 15 tranzactii, potrivit unui studiu elaborat de Raiffeisen Investment.

Dintre acestea, cea mai mare s-a derulat intre Stick Net Investment si Real Estate Development, avand o valoare de 25,7 milioane euro, urmata de vanzarea Elvila catre BelRom, pentru 23 de milioane lei. Dupa alte trei tranzactii cu valori intre 7 si 11 milioane de lei, restul deal-urilor au valorat mai putin de 5 milioane de lei.

“Numarul de tranzactii poate fi comparabil cu cel trecut, problema vine cand discutam de marimea acestora, iar marimea sigur va scadea, evaluarile deja au scazut, iar tranzactiile rapide sunt la ordinea zilei”, considera Mihai A. Pop (foto), Partner la Osprey Partners.

El afirma asta este anul deal-urilor mici, fara sa dea insa o valoare medie.

Igor Jitta considera ca multe firme vor incerca sa se concentreze ca activitate de baza pe core-business, in timp ce pietele se vor deschide celor care detin cash.

“Holding-urile controlate de o familie ce contin mai multe companii active in sectoare diferite vor fi obligate sa renunte la activele neperformante. Daca pana acum activele performante le sustineau pe cele neperformante, situatia s-a schimbat”, a mai spus fondatorul si directorul Sequoia.

In opinia sa, finalizarea unei tranzactii in acest an are legatura in primul rand cu starea firmei si mai putin cu marimea. „IMM-urile vor fi mai deschise catre tranzactii, dar si companiile mari aflate in dificultate si restructurare vor face obiectul tranzactiilor”, a continuat Jitta.

Repozitionarea jucatorilor din anumite sectoare, ca urmare a crizei financiare globale, va duce la schimbari de strategii, la vanzari de subsidiare si la reasezari ale pietelor.

„Eu cred ca cei cu traditie si experienta in regiune vad mai departe de criza actuala si vor ramane activi, ba chiar vor beneficia de exit-ul altora; vom vedea si aparitia fondurilor specializate in turn-around, restructurari sau distressed assets”, explica Filipidescu.

Chiar daca este posibil ca valoarea medie a deal-urilor pe 2009 sa fie sub 2008, pe motivul preturilor, in majoritatea sectoarelor de activitate se vor duce in jos pentru ca business-urile sa redevina atractive pentru investitori.

„Sunt totusi si sectoare de activitate neciclice, unde cresterea vine dintr-o nevoie mult prea putin satisfacuta si astfel toate motivele invocate mai sus devin mai putin malefice pentru cresterea sectorului. Aici, daca vor fi tranzactii, vor fi la multiplii peste media pietei”, a mai spus specialistul Raiffeisen.










Inapoi la articol

Setari Cookie-uri