2 / 4

Suntem inca la inceputul crizei in regiune

In acest moment, comportamentul fondurilor de private equity se limiteaza la strategia “wait and see”, mai ales pe piata locala.

Sfintescu se asteapta sa vada tranzactii de M&A in a doua jumatatea a anului, dar crede ca piata va functiona la ritm scazut pana cand vor aparea asteptari de depasire a recesiunii. “Vom vedea deci probabil o accelarare in 2010”.

Ca reactie la conditiile de piata schimbate sub impactul crizei, perioada medie de mentinere a unei companii in portofoliu va creste in medie cu circa 2 ani, crede Sfintescu, adaugand ca firmele din sectoare ciclice vor fi pastrate chiar mai mult pentru a beneficia de revenirea economiei.

In opinia sa, sectoarele de activitate cel mai putin influentate de ciclurile economice sunt sanatatea, utilitatile si industria alimentara.

In acelasi timp, ajustarea multiplilor pe sectoarele ciclice este foarte ampla. “Rezultatele lor parcurg o panta descendenta la care inca nu se vede punctul de inflexiune. Exemple tipice sunt constructiile, bunurile de folosinta indelungata, sectorul financiar”, sustine Sfintescu.

El nu este foarte optimist in ce priveste evolutia pietei romanesti, dar nici nu se asteapta la lucruri dramatice. “Suntem inca la inceputul crizei in regiune, dar orice criza are si un final...”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri