3 / 6

Locul 5 in Europa ca pondere in PIB a economiei gri

Dupa ponderea in PIB a economiei subterane, care a fost de 33% anul trecut, Romania a ocupat locul 5 in Europa, conform studiului mai sus mentionat, iar pe primele locuri s-au situat Bulgaria (36%), Letonia (36%), Estonia si Croatia (35%), arata un studiu AT Kearney.

"Platile electronice pot da rezultate tangibile. Conform studiului nostru, sistemele de plata pot reduce cu 10-15% economia subterana din Romania, reprezentand o suma de 5,7 miliarde euro", a explicat Cretu.

Potrivit studiului AT Kearney, in conditiile in care PIB-ul Romaniei s-a situat la 139 miliarde de euro, 46 miliarde de euro au reprezentat economia subterana in 2008, in conditiile in care in Bulgaria, la un PIB de 34 miliarde de euro, 12 miliarde de euro au fost economie gri (36%).

Pe de alta parte, cea mai mica pondere in Europa s-a inregistrat in Austria si Elvetia, unde economia subterana reprezinta 8%.

La nivelul Uniunii Europene, economia subterana reprezenta 16% din PIB in 2008, respectiv 2.100 miliarde euro, se mentioneaza in studiul A.T. Kearney.

Raportul a fost realizat la nivelul UE, cu exceptia Ciprului, Luxemburgului si a Maltei, incluzand totodata date din Norvegia, Elvetia si tarile candidate la UE.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri