3 / 6

Mega-tranzactiile - „pasari rare”

Primele sase luni din 2008 au adus cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania, care a fost si cel mai mare deal de anul trecut: preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro.

Astfel, grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR) 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

In 2009, valoarea tranzactiilor a scazut cu 93%. In acest context, Marius Stancescu estimeaza ca trendul viitorului se va baza pe relatia valorilor de sub 3 milioane de euro.

“Intr-o piata bolnava, destructurata, labila si imprevizibila, tranzactiile in M&A se masoara de sus-in-jos. Mai intai mega-tranzactiile, apoi cele mari, medii si, daca mai este timp, ne ocupam si de cele mici. Intr-un mediu de afaceri sanatos, M&A-ul incepe cu tranzactiile mici, apoi cele medii, mari, iar mega-tranzactiile sunt „pasari rare”. Intr-o economie dezvoltata, nimeni nu ar trebui sa fie interesat de colosi. Acestia creeaza dezechilibre greu si foarte scump de surmontat”, a declarat presedintele Riff Holding.

Chiar daca economia romaneasca va iesi din durerile crizei si va ajunge sa fie sanatoasa, cu un mediu de afaceri stabil, “main street business in M&A” vor fi tranzactiile medii si mici.

Insa, in masura unei dezvoltari economice constante, se poate schimba masura a ceea ce este denumit generic “tranzactie mica”.

“Astazi, in Romania, mic inseamna sub un milion de euro, mediu – sub cinci milioane. Peste 10 ani aceste valori se pot modifica. Mic, poate fi sub 3-5 milioane, mediu – sub 10-15”, spune Stancescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri