2 / 5

Lipsa de lichiditati si blocarea rambursarii TVA-ului

Daca termenele de rambursare prevazute in actele normative existente pana la aparitia acestui Ordin (1308/2009 n.r.) erau respectate de catre reprezentantii statului si agentul economic primea efectiv taxa pe valoarea adaugata solicitata, nu se ajungea in situatia actuala.
„Blocarea rambursarilor s-a intamplat deoarece statul nu are lichiditati disponibile (lucru demonstrat si prin prevederile Ordonantei 34/2009 prin care se introduce impozitul minim si se limiteaza deducerea TVA pentru anumite achizitii etc). Tot din acest motiv am asistat si la abuzurile inspectorilor fiscali care suspendau chiar pe ani intregi procesul de rambursare pentru agentii economici”, detaliaza Teampau.

Apoi, exista un numar impresionant de firme care au solicitat rambursare TVA si care sunt amanate de cativa ani. "Ne-am confruntat chiar cu o situatie in care unei firme i s-a refuzat rambursarea motivandu-i-se verbal ca nu exista fonduri. De aceea, ii sfatuiesc pe agentii economici sa se inarmeze cu rabdare de fier si apoi sa nu cedeze la abuzurile inspectorilor fiscali veniti in control", spune Teampau.

In ultima vreme, explica consultantul, Mazars a inregistrat o dublare a solicitarilor de suport pe durata inspectiilor fiscale. "Insa, nu de putine ori, agentii economici apeleaza la consultanta fiscala in ultima faza a procesului de rambursare, cand deja e tardiv. Eventual, mai poate fi inaintata o actiune in instanta, unde sansele de castig pot fi reduse", precizeaza acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri