2 / 5

Toate sperantele spre semestrul doi

Un lucru este cert, in opinia specialistilor: evolutia industriei de asigurari, in general, si a celei de viata, in particular, nu se vor decupla de la mersul general al economiei, asa cum, de altfel, nicio industrie nu ar avea cum sa ramana imuna la factorii de presiune care actioneaza in prezent.

Piata asigurarilor de viata se va confrunta si anul acesta cu perspectiva de crestere a numarului de someri, care va genera din nou un sentiment de teama si incertitudini, cu volatilitatea cursului de schimb si scaderea veniturilor populatiei, factori care vor contribui la amanarea deciziei de contractare a unei polite de asigurare. Spre sfarsitul anului 2010, PIB-ul va marca o revenire, conform analistilor, iar acest lucru se va rasfrange pozitiv, desi cu un oarecare decalaj, si asupra pietei de asigurari.

„Dupa un an 2009 <de sacrificiu>, caracterizat printr-o stare generala de expectativa, in care multe persoane au decis sa-si amane decizia de investitie intr-un produs de asigurare, speram ca cel putin in a doua parte a anului in curs sa se dezghete o parte din proiectele personale si de afaceri si sa creasca semnificativ rata de subscrieri de politele noi, pe toate categoriile de produse”, spune Marie Kovarova (foto), director general in cadrul societatii Generali Asigurari.

Ea a mai spus ca Generali va acorda o atentie deosebita, in 2010, pe rata de reinnoire a politelor deja existente.

Presedintele Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor, Angela Toncescu, crede ca piata asigurarilor de viata va avea un an mai greu, insa in total atat segmentul viata, cat si cel non-viata va cunoaste o crestere de 5% in 2010, daca indicatorii macroeconomici nu se vor deteriora semnificativ din nou.

Mihai Belicciu, membru al directoratului BCR Asigurari de Viata, companie membra a Vienna Insurance Grup (VIG) este, la randul sau, rezervat in estimari considerand prematura o prognoza pentru intregul an privind segmentul life. „Totusi, asa cum se contureaza lucrurile in acest moment, nu ne asteptam la o crestere semnificativa a pietei asigurarilor de viata, dar nici la un declin al acesteia. O crestere de 0.5% a pietei, poate chiar mai mare, in functie de evolutia economica generala”, spune Belicciu.

In acest context general, managerul ING, Cornelia Coman, asteapta ca in 2010 numarul de contracte noi la nivelul intregii piete sa creasca cu cel mult 10% in comparatie cu 2009. ”Cred ca vom incheia anul curent cu un nivel al primelor brute subscrise similar cu cel de la inceputul anului 2009. Altfel spus, cred ca 2010 va fi un an al recuperarii pentru aceasta piata, cu atat mai mult cu cat sesizam ca exista o parte de clienti care au fost nevoiti anul trecut sa rezilieze contractele ca urmare a nevoii urgente de bani sau a scaderii veniturilor, dar care acum se reintorc la companiile de asigurari”, a mai declarat Coman.

Citeste aici mai multe despre rezultatele financiare ale ING Asigurari de Viata in 2009.

In ciuda estimarilor pesimiste sau rezervate asupra evolutiei asigurarilor de viata, eforturile Generali Asigurari se vor concentra atat pe mentinerea portofoliului existent, cat si pe cresterea acestuia.

“Pentru anul 2010, ne dorim cresterea ponderii segmentului retail in portofoliul de clienti, dar si consolidarea segmentului corporate la nivelul tarii. Ne vom concentra pe asigurarile tip employee benefits (beneficii pentru angajati), dupa care urmeaza asigurarile de locuinta si bunuri si, nu in ultimul rand, pe asigurarile auto. De asemenea, daca sistemul legislativ ne va permite, vom fi mult mai activi si in zona de asigurari de sanatate”, enunta Kovarova.

In concluzie, spune Kovarova, Generali urmareste cresteri pe toate categoriile de produse, in ideea de a-si mentine o structura echilibrata de produse a portofoliului.

La nivelul intregului an 2009, pe segmentul asigurarilor generale, evolutii bune au fost inregistrate in cadrul portofoliului Generali la asigurarile de raspundere civila generala (+39%), la asigurarile de incendiu si calamitati (+18%), iar in cadrul acestei clase se remarca asigurarile de locuinta, care au crescut cu 24%.

In cadrul segmentului de asigurari de viata, asigurarile de grup au realizat o crestere de 18%, in timp ce asigurarile individuale au fost afectate de mediul economic defavorabil, cresterea ratei somajului, blocarea proiectelor personale si profesionale si totodata criza psihologica.

Kovarova a adaugat ca, in conditiie in care tendinta de crestere a pietei va fi la aproximativ acelasi nivel ca si in 2009 respectiv de 4-5%, Generali tinteste un avans al volumului de prime brute subscrise peste media din sistem.

Citeste aici mai multe despre rezultatele financiare ale Generali Asigurari in 2009.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri