3 / 4

CSSPP adopta varianta optimismului

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP), se declara optimist in vederea neadoptarii deciziei de reducere a contributiei pe pilonul II al pensiilor private obligatorii.

Potrivit lui Mircea Oancea (foto), niciun administrator nu si-a exprimat pana la aceasta data intentia de a iesi de pe piata.

"Atat timp cat nu exista o hartie oficiala cu privire la decizia de reducere a contributiei cu 2%, nu pot sa ma pronunt. Am cerut din sursele mele un document, dar el nu exista. In mod normal, o astfel de decizie trebuie sa se regaseasca in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI) pentru ca vorbim despre o politica publica", a declarat, la randul, sau Oancea.

In acest context, in care nu exista un document oficial care sa prevada masura de reducere a contributiei, Oancea adopta varianta optimismului spre deosebire de presedintele APAPR, Crinu Andanut. "Noi sustinem categoric ideea ca masura sa nu se adopte pentru ca ar fi o greseala. Vom incerca, la randul nostru, acolo unde suntem consultati, sa convingem de faptul ca masura ar afecta un domeniu care functioneaza bine", a mai spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Insa la fel ca presedintele APAPR, Oancea considera ca o astfel de masura nu va duce la o relansare a economiei. "Fondurile de pensii ar fi capabile sa sustina o serie de proiecte. Capitalul romanesc pe termen lung nu este un capital speculativ, care vine si pleaca in functie de conditiile economice. Putem sa intelegem ca situatia este asa de grea incat in disperare de cauza poti sa iei si astfel de masuri, dar o astfel de masura nu rezolva problema", a mai explicat el.

Nevoia unui pact intre factorii de decizie si cei sociali

Mircea Oancea a accentuat ideea ca industria pensiilor private are nevoie pentru o buna functionare de un pact intre factorii de decizie si factorii sociali. "Fara acest pact, vor exista in permanenta atacuri la adresa unui sistem de pensii private functional. Trebuie sa ne asezam la masa si sa discutam o politica si modul in care se sustine politica respectiva", detaliaza Oancea.

El a amintit de existenta a trei initiative in Parlament, acum inca una, de garantare a randamentelor fondurilor de pensii peste nivelul inflatiei, care vor ramane propuneri atat timp cat nu se discuta despre acestea si cat de mult ar afecta ele industria de profil.

„Garantarea cu inflatia” este o masura care, potrivit sepcialistilor in domeniu, nu trebuie si nu este aplicabila din punct de vedere tehnic unui sistem de pensii private de tip DC (contributii definite ) similar celui romanesc.

Apoi, in calitatea sa de reprezentant al unei institutii care trebuie sa apere interesele viitorilor pensionari, Mircea Oancea a subliniat faptul ca nivelul contributiei trebuie marit, nicidecum diminuat pentru a asigura pensii decente viitorilor pensionari.

"Daca vrem ca viitorii pensionari sa aiba cu ce trai decent, ar trebui sa marim contributiile, nu sa le taiem. Fara un minim de 10% din venituri reprezentand contributii, aproape ca nu are rost sa vorbim de sisteme de pensii private", a conchis presedintele CSSPP.

Norma pentru calculul randamentelor in PII a fost adoptata

Totodata, Consiliul Comisiei a adoptat norma pentru calculul randamentelor fondurilor de pensii private din pilonul II. Primele randamente se vor calcula pe 30 iunie a.c., utlilizand o rata medie ponderata ajustata astfel ca la calculul mediei de piata ponderate va fi limitata cota de piata a fondurilor de pensii la 20% (randamentul fiecarui fond se va ajusta cu maxim 20%), conchide presedintele CSSPP.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri