1 / 4

Unde este de fapt starea de urgenta

Sistemul de pensii private este in stare de urgenta la ora actuala in contextul in care guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice, a anuntat din nou ca va reduce nivelul contributiilor la pilonul II al pensiilor private obligatorii, a declarat Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Avem un semnal negativ din partea guvernului, care vrea sa afecteze pilonul II prin scaderea contributiilor, astfel ca politicienii dau dovada de un total dispret fata de proprietatea privata si baga mana in buzunarul oamenilor. O astfel de masura aduce clasa politica in stare de conflict direct cu cetatenii, care nu inteleg prea bine ce se intampla. Politicienii motiveaza decizia prin starea de urgenta, insa in stare de urgenta se afla sistemul de pensii private, care va fi practic nationalizat, falimentat”, a declarat Andanut, in cadrul FIAR 2010 (International Insurance – Reasurance Forum), eveniment organziat de Media Xprimm.

In prima sa inteventie publica, Ministrul Finatelor, Sebastian Vladescu, vorbea, saptamana trecuta, despre o scadere de la 2,5% pana la 0,5% a nivelului contributiei pe pilonul II al pensiilor private obligatorii din salariul brut al participantilor (n.r.), pentru ca in urma cu doua zile sa reconfirme din nou aceasta masura, dupa cum a spus presedintele APAPR.

El a explicat ca o asemenea masura inseamna doar nationalizarea industriei pensiilor private (in special a doua parte a clasamentului care-si va sustine tot mai greu cheltuielile din veniturile de administrare n.r.) si afectarea generatiilor viitoare de pensionari, salariatii din prezent ale caror venituri de la varsta retragerii din activitatea profesionala vor fi dramatic diminuate.

Cea mai mare amenintare a sistemului de pensii private din Romania o reprezinta, la aceasta data, potrivit lui Andanut, factorul politic prin lipsa unei viziuni clare si pe termen lung de care industria de profil are nevoie pentru a se dezvolta.

"Aceasta decizie va afecta viitorii pensionari, salariatii de astazi care sustin bugetul. O astfel de masura reprezinta instigarea unei generatii importiva alteia. Este o rusine nationala sa arunci vrajba intre generatiile care nu au nicio vina pentru ceea ce se intampla astazi in Romania, iar in al doilea rand afecteaza planurile de afaceri ale administratorilor, mai ales a celor din a doua parte a clasamentului care nu-si vor putea sustine activitatea din venituri si vor fi obligati ca mai ceara capital actionarilor, care intr-un astfel de cadru se vor gandi serios daca sa mai investeasca in Romania", explica Andanut.

Pe de alta parte, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a anuntat in cadrul aceluiasi eveniment ca ministrul Muncii, Mihai Seitan, a dat asigurari in cadrul unei discutii din cadrul diminetii (27.05.2010) ca nivelul contributiei nu va fi afectat.

"Ministrul Muncii mi-a spus in cadrul unei convorbiri avute in cursul diminetii ca nu a fost luata inca nicio decizie. Comisia impreuna cu toti cei care au putere de decizie in domeniu vor face toate demersurile necesare pentru a stopa aceasta decizie", a declarat, la randul sau, presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Opinii externe: Piata de profil va ajunge la un compromis cu guvernul

Situatia tarilor din regiune este analizata, fiind astfel initiata fondarea unui forum de analiza pentru zona Europei Centrale si de Est (ECE).
„Guvernele acestor tari vor trebui sa ia masuri similare in urmatoarea perioada si vor fi niste decizii greu de luat, cu implicatii serioase. S-au luat deja foarte multe decizii de catre guvernele tarilor din ECE, inclusiv in Romania, si toate sunt cel putin neadecvate dezvoltarii viitoare a intregului sistem de pensii private. Insa, cum a fost si cazul Ungariei, cred ca si in Romania piata de profil va ajunge la un fel de compromis cu guvernul", a declarat Csaba Nagy, presedintele CEEC Forum si CEO-ul OTP Pensii din Ungaria, in cadrul celei de a patra zile a FIAR dedicata pensiilor private.

Mai mult, sistemul polonez de pensii administrate privat de pilon II se confrunta cu aceeasi problema ca si cel romanesc, fiind pus fata in fata cu o reducere a contributiilor, venita de asemenea ca urmare a unei decizii politice de a reduce deficitul bugetar.

"Trebuie sa folosim un limbaj mai populist si mai putin comercial pentru a-i convinge pe oameni ca pierd bani pe termen lung daca se retrag din sistemul privat de pensii. De altfel, nici companiile nu au fost dornice sa popularizeze sistemul, crezand ca rezultatele foarte bune vor vorbi de la sine", a declarat Dariusz Stanko, consilierul presedintelui camerei poloneze pentru fonduri de pensii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri