3 / 5

Cate locuinte vor fi asigurate in 2011

Avand in vedere contextul economic, cel mai optimist scenariu vazut de companii de profil pentru piata asigurarilor de locuinte in anul 2011 este o acoperire de pana la 40% din totalul de 8 milioane de locuinte, iar o componenta care ii va impulsiona pe romani sa se asigure o va constitui si aplicarea de amenzi pentru cei care nu isi vor incheia polita de asigurare obligatorie.

Pe de alta parte, un scenariu mai putin optimist vizeaza o mentinere a volumului de prime brute subscrise la nivelul celor din 2010 sau o usoara crestere cu pana la 5%, avand in vedere faptul ca s-ar putea realiza o crestere a gradului de cuprindere in asigurare in ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale (PAD), ne-a spus Iulia Nicola (foto), chief underwriter in cadrul Platinum Asigurari.

Probabil sanctiunile vor impulsiona incheierea politelor obligatorii a locuintelor, tinand cont ca nivelul acestora este mult mai ridicat decat cel al primelor de asigurare, a daugat ea. Astfel, asiguratorii se asteapta ca inceputul de an sa aduca un val de solicitari pentru polita de asigurare obligatorie, efect direct al factorului coercitiv impus de lege.

„Nu consider insa ca sanctiunile sunt cele care ar trebui sa reprezinte principalul stimulent care determina romanii sa incheie asigurarea obligatorie a locuintei. Am convingerea ca incheierea unei polite de asigurare, fie aceasta obligatorie sau facultativa, trebuie sa aiba la baza o relatie de incredere intre asigurat si asigurator si cred ca oricine ar trebui sa se asigure din convingerea ca acel produs de protectie financiara ii este cu adevarat util. Probabil cel mai bun impuls il vor primi romanii cand vor vedea ca cei asigurati beneficiaza de un sprijin real in situatii limita cum sunt cele inregistrate in vara acestui an”, a declarat Alin Bucsa, director general Euroins Romania.

Legea asigurarii obligatorii a Locuintei este in vigoare din data 15 iulie, anul curent, iar proprietarii de locuinte au avut la dispozitie 6 luni pentru a o incheia. Orice modificare a acestui termen ar putea crea nelamuriri in randul publicului, element de nedorit pentru dezvoltarea acestui sistem de asigurare aflat la inceput de drum. Pe de alta parte, termenul de aplicare a sanctiunilor nu poate fi prelungit, el fiind stabilit prin lege. Riscurile sunt plata unei amenzi intre 100 si 500 de lei, la care se adauga si cei 10/20 de euro pentru incheierea politei obligatorii, proprietarul locuintei fiind in continuare obligat sa contracteze valori mult peste nivelul primei de asigurare, mai spun asiguratorii.

"Riscul principal este producerea unui dezastru natural major in aceasta perioada de „prelungire”, care va gasi multi proprietari de locuinte neasigurati. Intr-un astfel de moment, situatia devine mult mai complicata din punct de vedere social si economic, iar acest lucru n-ar face decat sa perpetueze o stare de fapt cu care sper ca nu ne-am obisnuit", spune Adrian Marin, director adjunct Generali Asigurari.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei se incheie in baza unei prime de asigurare pentru o perioada de 12 luni, iar data inceperii si data incheierii valabilitatii contractului sunt precizate in PAD.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri