2 / 4

Unii asiguratori ar putea iesi de pe piata

Piata asigurarilor a inregistrat pierderi in ultimii sase ani, iar 2010 nu a facut exceptie. In acelasi timp, sunt sute de milioane de euro aport la capitalul societatilor din partea actionarilor. "In 2011 ar trebui s-ar putea sa vedem si societati care vor disparea, din randul celor care nu conteaza la cota de piata. Situatia reala este mult mai grava decat cifrele auditate, deoarece an de an este evidenta subestimarea nivelului rezervelor", a spus Cristian Constantinescu (foto), presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR).

Dupa inca un an de criza, dominat de restructurari si regandiri de strategii, segmentul auto nu a mai fost "motorul de crestere" al pietei de asigurari. Aceasta situatie isi va pune amprenta asupra evolutiei pietei de asigurari in acest an, cand volumul de prime brute subscrise va cobori sub pragul de 2 miliarde de euro.

"Lupta pentru cota de piata nu a insemnat nimic altceva decat subscriere pe cash flow, care este viabila pe perioade scurte, dar numai in conditiile in care piata creste. In momentul in care cresterea este zero sau negativa, cum este acum, roadele acestei subscrieri pe cash flow se vor vedea foarte clar", a mai spus Constantinescu.

In aceste conditii, Radu Manoliu, director general adjunct in cadrul Credit Europe Asigurari, a argumentat ca asiguratorii ar trebui sa incerce popularizarea asigurarilor in randul romanilor si sa exploateze segmentele non-auto, precum asigurarile de locuinte.

Din punct de vedere al profitabilitatii, Radu Mustatea a consemnat anul 2010 drept unul advers rentabilitatii, "pentru ca de la jumatatea anului s-a majorat TVA-ul, cu impact major in cresterea costurilor, pentru ca toate serviciile pe care asiguratorii le platesc au fost incarcate de TVA". Astfel, asiguratorii vor cheltui mai multi bani pe segmentele auto, ceea ce va conduce, intr-un final, la servicii mai proaste oferite utilizatorului final, a mai spus Mustatea.

Nu in ultimul rand, el a sustinut ca influenta autoritatilor a suprimat avansul inregistrat de asigurarile obligatorii de locuinte, care ar fi putut reprezenta o relansare pentru piata de asigurari. "Amanarea penalitatilor, la 15 iulie 2011, de la 15 ianuarie, a consemnat un impact negativ si pentru piata de asigurari facultative", a incheiat seful Astra.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri