1 / 4

Acum nu avem discutii pentru o vanzare partiala sau totala

Printre posibilitatile de crestere luate in calcul de managementul companiei se numara listarea pe Bursa, aducerea de aport de capital din strainatate si vanzarea companiei, iar o decizie va fi luata in decembrie. In prezent, are loc evaluarea Sistec SBsol, firma pe care Capraru o evalueaza la circa 12 milioane de euro.

“Oricare varianta este posibila si lucram la toate trei. Nu avem discutii cu cineva anume pentru o vanzare partiala sau totala. Incepusem anul trecut niste discutii, erau doi parteneri din afara la un moment dat si cu unul dintre ei am ajuns in negocieri destul de avansate, dar a renuntat din cauza recesiunii”, a declarat pentru Wall-Street Capraru.

Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, este un antreprenor cunoscut pentru afacerile dezvoltate pe care ulterior le-a vandut. Printre cele mai importante tranzactii se numara vanzarea in 2007 a companiei de plati electronice Paystore catre PayPoint, lider pe segmentul de plati cash si online in Marea Britanie si Irlanda, si a companiei de distributie a apei in sistem watercooler Aqua Regis catre Cumpana in acelasi an.

Exit-urile lui Radu au continuat anul trecut cu vanzarea ProCA, divizia de distributie de produse IT&C a grupului catre RHS Company, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de profil, si a diviziei de distributie si retail de console si jocuri video Best Distribution catre grecii de la CD Media.

Indiferent de scenariul concretizat in decembrie, managerul Sistec SBsol estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri mai mare cu 20% fata de cea de 8,6 milioane din 2008, deci o crestere pana la 10,3 milioane de euro, comparativ cu 7 milioane de euro in acest an.

„Nu s-a investit de un an in acest sector si la un moment dat lucrurile vor trebui sa se dezghete. Fara investitii mai bine de un an de zile chiar nu poti sa rezisti daca folosesti solutii informatice. Si va fi nevoie sa se inlocuiasca oameni cu sisteme cel putin in zona publica. Sunt sigur ca in a doua jumatate din 2010 va fi o crestere semnificativa in piata, dar sper ca lucrurile sa se dezghete mai devreme pentru noi”, a explicat Capraru.

Daca pentru 2010 managerul estimeaza o crestere semnificativa fata de anul trecut, in 2009, rulajul este mult mai redus din cauza crizei, care i-a facut pe majoritatea managerilor sa-si micsoreze investitiile in IT.

Scaderea importanta a Sistec SBsol in privinta cifrei de afaceri se datoreaza mai ales renuntarii in primavara la implementarea solutiilor SAP, cel mai important producator de software de business la nivel mondial, care conform datelor de la sfarsitul lui 2008, inceputul lui 2009 ar fi trebuit sa insemne in jur de 1,4 milioane de euro in afacerile Sistec in acest an.

„La inceputul anului am avut trei clienti care au spus ca este prea riscant pentru ei sa termine implementarea de SAP. Ramasesem cu un singur proiect mare pe care l-am dus pana la capat, ne-am uitat care sunt perspectivele si nu se vedea nimic spectaculos. SAP inseamna investitii destul de mari si existau destul de multe riscuri pentru businessul clientului. Cei trei clienti care au renuntat in februarie au spus ca deja au o problema- recesiunea economica. Al doilea risc tinea de modul de implementare si de implicarea oamenilor de business in finalizarea implementarii, iar acest lucru insemna mai putin timp pentru businessul lor principal”, afirma Capraru despre parteneriatul inceput in 2005.

Demersurile de inchidere a parteneriatului au inceput din primavara, ultimele acte fiind incheiate in septembrie, perioada lunga fiind cauzata de incercarea managementului de a reloca oamenii.

“A trebuit sa gasim oamenilor o alta posibilitate de a continua activitatea. Chiar daca am facut concedieri, am tinut foarte mult la latura sociala anul acesta si am incercat sa gasim alte posibilitati pentru ei la parteneri sau in grupul RTC”, mai spune managerul.

Cu toate ca renuntat la o parte din business, Capraru afirma ca anul acesta compania a avut destul de multe proiecte, diferenta fiind valorile mai mici fata de anii anteriori. Insa in septembrie compania a semnat si un contract pentru un proiect mai mare.

Valoarea unui proiect de implementare mic este intre 20-100.000 de euro, proiectele mari fiind in medie in jur de 200.000 de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri