3 / 4

100 de burse pentru masteranzi si doctoranzi

Programul Orizonturi Deschise, unde se pot face inscrieri pana pe 15 iunie, acorda 100 de burse in valoare de pana la 15.000 de dolari unor tineri care au fost deja admisi la programe de masterat si doctorat in strainatate. Cei mai multi bursieri merg in Anglia si Olanda si sunt alesi in functie de prestigiul universitatilor care i-au acceptat, explica Tincuta Baltag. Fundatia se ghideaza dupa clasamentul celor mai bune universitati din lume intocmit de Times QS.

In fiecare an este alocat un numar de burse pentru fiecare disciplina. Proportia e stabilita de catre juriul format din oameni de afaceri si oameni de cultura, in functie de cum percep acestia cererea de pe piata muncii. In 2010 s-au alocat pentru stiinte sociale si umane 15% din burse, stiinte economice - 30%, inginerie, stiinte exacte si IT - 30%, medicina, biologie si stiintele mediului - 15%, arhitectura, design si arte plastice - 5% si alte domenii - 5%.

In general, programul se adreseaza masteranzilor si doctoranzilor care vor sa studieze in Europa si mai putin in Statele Unite, unde costurile de scolarizare sunt foarte ridicate (40-50.000 de dolari pe an) si nu pot fi acoperite de cei 15.000 de dolari oferiti de fundatie.

La terminarea programului, tinerii sunt obligati sa se intoarca in tara si sa petreaca aici o perioada de timp echivalenta celei in care au fost finantati de catre fundatie. In caz contrar, trebuie sa returneze bursele. A fost cazul a patru tineri, care anul trecut au returnat bursele oferite de Fundatia Dinu Patriciu, dupa ce au ales sa ramana in strainatate.

Ca planuri pentru anul acesta, fundatia isi propune sa-si continue toate proiectele si sa se implice cat mai mult in sistemul educational. La jumatatea lui mai a organizat impreuna cu grupul Educativa si Liga Studentilor Romani din Strainatate o conferinta de trei zile in care au adus la aceeasi masa profesori, elevi, sindicate, reprezentanti ai Ministerului Invatamantului ca sa dezbata diferite teme care tin de domeniul educatiei. Tincuta Baltag spune ca incearca sa coalizeze o masa critica de oameni relevanti in acest domeniu, care sa dezbata aspectele critice, sa stabileasca impreuna solutii si apoi sa le implementeze.

"Ni se pare fascinant ca in momentul asta nu doar Romania are o problema cu propriul sistem educational. Este o miscare la nivel international, sunt foarte multe natii care contesta puternic felul in care se face acum educatia copiilor lor si vor sa reinventeze intregul sistem", spune Baltag. Scoala romaneasca ar trebui sa se indrepte spre un sistem adaptat anului 2010 si campului muncii, unde e nevoie de abilitati precum creativitate, capacitatea de a comunica cu ceilalti si a munci in echipa, de a face o prezentare si de a "te vinde" profesional. Toate astea ar presupune o schimbare de la baza a sistemului de invatamant, care s-ar putea face, sustine sefa fundatiei, daca mai multi actori implicati s-ar coaliza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri