2 / 6

Nu este chiar atat de greu sa bati performanta unui fond de investitii

In teorie, persoanele care vor sa profite de randamentele peste medie ale bursei, dar care nu dispun de prea mult timp, au toate motivele pentru a-si lasa banii pe mana unor experti care ii vor investi in actiunile pe care ei le considera potrivite. Ce se intampla insa cand nici acestia nu reusesc sa aduca castigurile sperate de clienti ?

O buna parte din fondurile de investitii pe actiuni nu performeaza atunci cand se trage linie la sfarsit de an, cel putin nu in comparatie cu performanta generala a pietei. Niciun administrator de fonduri nu se va “lauda” insa investitorilor cu fondurile care au inregistrat cresteri sub cele ale principalilor indici ai bursei, sau care chiar au inregistrat scaderi.

Anul trecut de exemplu, BET, indicele celor mai lichide zece actiuni de pe BVB, a urcat cu 12,3%. Doar trei fonduri de actiuni au reusit sa ofere randamente peste aceasta valoare, maximul ajungand la 18,2%, in vreme ce minimul a fost de 12,6%. Practic, un investitor ar fi putut sa bata performantele a mai bine de jumatate din administratorii de fonduri din piata, cumparand la inceputul anului actiuni in cadrul companiilor din BET, folosind o pondere similara celei a indicelui.

“O parte din banii pe care ii joc pe bursa ii tin doar pentru investitii mai mari de un an. Initial i-am bagat in fonduri de actiuni dar mi-am dat seama ca acele comisioane de subscriere, de administrare si chiar de rascumparare inainte de termen, stergeau o buna parte din randament. Acum cand vreau sa am niste bani investiti pe termen lung, pur si simplu cumpar actiuni la companii lichide si sigure, platesc un comision mult mai mic brokerului si macar stiu ca daca pierd, pierd pe mana mea”, spune Daniel Badoiu, investitor pe bursa din anul 2005.

Cum comentati? Care sunt lectiile invatate din experienta dumneavoastra in piata de capital?


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri