Companiile sunt printre cei mai importanti producatori de piese auto din Romania
CMP si ALT – Analiza fundamentala
Evolutia actiunilor depind de proiectele societatilor
2 / 3

CMP si ALT – Analiza fundamentala

Conform calculelor realizate de Intercapital, media price per earnings ratio (PER) pentru companiile listate din Europa de Est este de 21,92, pentru pretul actiunilor pe valoarea contabila (P/Bv) de 1,47, iar pretul actiunii pe venitul unitar (P/S) este de 0,67.

In prezent, titlurile Altur se tranzactioneaza la multipli atractivi, indicatorul P/E fiind de doar 6,16, P/B de 0,45, iar P/S de 0,41. Compania a suferit la mijlocul anului trecut si o schimbare in structura actionariatului, SIF Oltenia ce detinea peste 85% din actiuni vanzandu-si o mare parte din participatie.

Revigorarea societatii la nivel de profitabilitate, explica Ciobanu, a survenit dupa acest eveniment. ALT are o rata a profitabilitatii (ROA) de 6,6% si o rata a rentabilitatii financiare (ROE) de 7,27%.

Din punctul de vedere al PER-ului, de 36,24, actiunile Compa par scumpe, insa din punctul de vedere al P/Bv, de 0,61, si al P/S, de 0,49, devin atractive raportat la nivelele tarilor din Europa de Est.

Ultimele 12 luni de activitate nu au fost prielnice societatii din Sibiu, referitor la ratele de profitabilitate. CMP detine un ROA de doar 1,35%, fata de media calculata de specialistii Intercapital, de 3,05%, si o rata de crestere a rentabilitatii financiare, de 1,66%.

“Din perspectiva analizei tehnice, pe termen lung, CMP si-a atins pragul suport la 0,76 lei/actiune, dupa care actiunea a revenit pe crestere. Indicatorii ADX, MACD sugereaza un semnal de cumparare, insa volumele tranzactionate sunt reduse. Pe termen scurt, nu am depistat semnale care sa confirme formarea unui trend. Apreciem ca aceste oscilatii nu recomanda ca investitie actiunea”, ne-a explicat Daniela Turcas, analist financiar in cadrul IFB Finwest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri