3 / 6

Cum a influentat criza financiara ultimele modificari privind secretul bancar ?

Criza financiara determina o nevoie acuta de lichiditati la toate nivelurile economice, ca urmare a blocajelor comerciale din tarile afectate de turbulentele sistemului.

“Evident, unele din cele mai afectate bugete care au o acuta nevoie de lichiditati masive, sunt cele ale statelor membre. In acest sens, o taxare mai riguroasa a contribuabililor statelor membre, bazata pe o transparenta imbunatatita, pe mecanisme de schimb de informatii mai rapide si mai simple, este considerata ca fiind oportuna”, a mai declarat specialistul Mazars.

In plus, Comisarul european pentru taxe si uniune vamala considera, in prezentarea de motive din textul propunerii inaintate Comisiei, ca este inacceptabil faptul ca normele legale privind secretul bancar in vigoare intr-un stat membru sa constituie un obstacol in ceea ce priveste evaluarea corecta, de catre autoritatile fiscale dintr-un alt stat membru, a taxelor datorate de catre contribuabilii rezidenti in acesta din urma.

Acelasi text al propunerii mentioneaza posibilitatea ca statele membre sa-si acorde asistenta reciproca in ceea ce priveste recuperarea taxelor datorate de contribuabilii statelor membre. “In acest sens, propunerea are ca scop atat intarirea si imbunatatirea relatiilor de asistenta intre statele membre cu privire la recuperarea taxelor, cat si cresterea ratei de recuperare a acestor taxe care actualmente este extrem de redusa”, a explicat Stefanescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri