2 / 3

SIF-urile si bancile – companiile cu cele mai ridicate indicatoare BETA

Indicatorul nu trebuie folosit insa de sine statator, ci impreuna cu alti indicatori de analiza tehnica si fundamentala. In plus, o mare atentie trebuie acordata si actiunilor care au suferit o schimbare de perspectiva.

“De exemplu, actiunea SSIF Broker Cluj prezinta cel mai ridicat indicator BETA de pe piata, si anume de 1,72. In mod normal, in conditiile conturarii unui trend de crestere la bursa, actiunea ar trebui sa fie o tinta pentru investitori, insa ultimele informatii despre companie au fost puternic negative si au dus la o schimbare de perceptie ca si potential fundamental de crestere”.

Dupa BRK, se observa ca SIF-urille si blue-chips-urile sunt printre emitentii care au un BETA ridicat, deci evolueaza mai puternic decat piata si prezinta un risc mai mare, conform calculelor realizate de Intercapital Invest.

Astfel, Impact are un BETA de 1,66, BIO – 1,53 si Oltchim 1,45. Toata SIF-urile sunt clasate la actiuni cu coeficient BETA ridicat, intre 1,44 pentru SIF 2 si SIF 5 si 1,11 pentru SIF 4. Si bancile intra la aceasta categorie, BRD avand un BETA de 1,19, in timp ce Banca Transilvania de 1,12. Banca Comerciala Carpatica are un coeficient BETA moderat, de 0,85.

“Investitorii acorda o atentie deosebita acestor actiuni, datorita free float-ului mai mare, performantelor financiare si vizibilitatii din piata. Acestea inregistreaza de cele mai multe ori evolutii peste media pietei, fiind actiuni care pot da chiar un trend pe bursa intr-o anumita zi de tranzactionare. Mai mult, companiile cu caracter ciclic puternic sau cele ale caror performante financiare tin foarte mult de evolutiile de la bursa, cum sunt cele cinci SIF, prezinta in general un BETA mai mare decat 1. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca indicele BETA a fost calculat prin raportare la indicele BET si de faptul ca societatile financiare au fost cele care au inregistrat cele mai mari volatilitati si au dat un anumit trend in piata”, a declarat Andreea Gheorghe, pentru Wall-Street.

MJ Maillis Romania are cel mai scazut coeficient BETA- 0,08-, fiind urmat de Romcarbon Buzau, cu 0,30 si Socep cu 0,35.




Sursa: Intercapital Invest







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri