3 / 4

Cinci sfaturi pentru a nu rata nicio oportunitate

„Criza poate inseamna un prilej de reasezari, de promovare a competentei si de recompensare a muncii dedicate. Un numar foarte mare de companii mici se vor inchide, lasand loc unor noi initiative de afaceri pentru intreprinzatori mai bine pregatiti, mai creativi sau pur si simplu mai talentati”, a detaliat Viorel Cernea (foto).

Se incheie poate un ciclu initiat in primii ani ai decadei ’90, spune consultantul Ensight, caracterizat prin validarea cvasigenerala, de catre o piata in formare, a oricarei afaceri. „Noua realitate economica devine insa mai complexa si mai competitiva. De aceea, cred ca intreprinzatorii fara viziune strategica vor fi inlocuiti de o noua generatie, despre care speram ca va fi mai educata, mai etica, si cel putin la fel de dinamica”, crede Cernea.

Vigroux insa crede ca aceasta criza este o oportunitate doar in sensul dictonului “ceea ce nu te doboara te face mai puternic”.

„Sa spunem ca aceasta criza reprezinta o oportunitate pentru companiile romanesti daca isi vor corecta modul de gestioanre a afacerii, daca se va renunta la ideea de profit pe termen scurt in favoarea strategiilor reale de dezvoltare pe termen lung si daca se va evidentia un comportament mai responsabil prin respectarea regulilor etice si pastrand o atitudine solidara”, a subliniat oficialul Mazars.

1. Fii la curent cu toate informatiile economice la care ai acces, dar judeca singur. Nimic nu poate inlocui propria judecata si bunul simt.

2. Nu te indatora mai mult in aceasta perioada (si in orice caz evita imprumutul pentru consum).

3. Orice decizie de investitie trebuie cantarita din perspectiva costului de oportunitate (ce iti ofera suplimentar ca beneficiu acea investitie, fata de beneficiul la care renunti prin realizarea acelei investitii).

4. Nu intra in panica. Si pierderile fac parte din joc. Incearca insa sa fii parte din solutie, nu din problema.

5. Trebuie sa te concentrezi pe economii. Mai bine economiseste, dacat sa cumperi obiecte a caror valoare nu e justificata de utilitate.

("Gabriel Sincu, Mazars: Investitiile trebuie incurajate prin Codul Fiscal")

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri