Modificarea Codului Fiscal pentru atragerea si stimularea de investitii in economia romaneasca reprezinta o prioritate de care statul roman trebuie sa se ocupe, mai ales in contextul crizei financiare mondiale, a declarat Gabriel Sincu, senior manager in cadrul companiei de consultanta Mazars Romania.
„Se tot vorbeste de modificarea Codului Fiscal in 2009, insa pana acum nu am vazut nici un document sau o forma standard din partea autoritatilor. De fapt, nu am vazut o strategie nici in ultimii 20 de ani. Schimbarile trebuie sa aiba loc, pentru ca sunt un mod bun de a incuraja investitiile in economia autohtona”, a declarat Sincu.

El a explicat ca in actualul context economic sunt necesare unele modificari la Codul Fiscal pentru a incuraja investitiile straine.

„Avem nevoie de un Cod Fiscal atractiv si o cota cu adevarat unica, pentru ca inca mai exista destule abateri de la regula”, a subliniat Sincu.

Managerul a mentionat ca anumite masuri au fost deja luate pentru investitiile straine indirecte, cum ar fi neimpozitarea castigului obtinut la bursa in anul fiscal 2009.

El mai vede necesar, pentru evitarea discriminarii intre persoanele fizice si juridice, introducerea notiunii de castig de capital.

Pentru stimularea investitiilor de tip greenfield, Sincu crede utila reintroducerea taxarii inverse la lucrarile de constructii, scutirea de impozite pe salarii si subventii pentru noii angajati si o reconsiderare a facilitatilor oferite in cadrul parcurilor industriale (a zonelor libere).

Totodata, pentru investitiile de tip fuziuni si achizitii, Sincu a tinut sa sublineze importanta stabilitatii fiscale, scutirea pe profitul investit, dar si facilitati pentru acordarea la timp a impozitelor.

„Poate ca este momentul oportun sa-i incurajam pe cei care platesc taxele si impozitele la timp si au constiinta fiscala”, a explicat Sincu.

Un alt aspect important mentionat in vederea incurajarii investitiilor se refera la tratarea in mod corect in eventualele inspectii fiscale.”Este nevoie de infiintarea de tribunale specializate in drept fiscal. Nu de putine ori au fost date solutii sau verdicte, care nu au fost cele mai potrivite, pentru ca judecatorii nu sunt specializati si judeca numai dupa dreptul comercial”, a mai declarat Sincu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri