3 / 4

Cum au evoluat chiriile pentru vilele istorice

Nivelul chiriilor pentru vilele istorice din Bucuresti s-a erodat cu 15-20% fata de finalul anului 2008 si cu 10-40% fata de aceeasi perioada din 2008, scaderea din ultimul semestru fiind una mai usoara, comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit companiei de consultanta imobiliara Regatta.

„Din cauza crizei, s-a inregistrat o diminuare a chiriei, dar cine vrea sa inchirieze un astfel de imobil trebuie sa plateasca pretul cerut de proprietar, chiar daca este unul ridicat, pentru ca oferta este foarte limitata. O astfel de vila insa, adusa la cel mai inalt nivel de finisare, isi poate mentine pretul de dinainte de criza”, a explicat, pentru Wall-Street, Bogdan Barbulescu (foto), broker in cadrul departamentului de inchirieri al Regatta.

Nu numai ca numarul vilelor istorice din Capitala este unul redus, insa foarte putine proprietati au fost renovate si reconsolidate, iar din acest motiv, o vila istorica aflata si intr-o zona precum Dorobanti, Gradina Icoanei sau Primaverii isi mentine in continuare o valoare ridicata a chiriei.

Chiar daca atat chiriile, cat si preturile vilelor istorice au coborat in ultimele luni, aceste proprietati au ramas investitii preferate de multi jucatori din piata imobiliara. In cazul in care proprietatea necesita si renovarea, costurile pot creste cu pana la 30% din valoarea vilei.

„Fata de anul trecut, preturile vilelor istorice au scazut cu 20-30% si, in foarte putine cazuri, cu 35-40%. Majoritatea sunt insa vile de patrimoniu, cu arhitectura unica, iar riscul intr-o asemenea investitie este mult mai mic decat intr-un imobil obisnuit”, afirma si Antoaneta Petre, consultant in cadrul departamentului de rezidential al Regatta.

Compania a intermediat recent vanzarea unei vile, amplasata in apropierea bulevardului Dacia, pentru 3,5 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie rezidentiala anuntata de o companie de consultanta in 2009.











Inapoi la articol

Setari Cookie-uri