3 / 4

Greseli care ar trebui evitate

Multe dintre greselile pe care investitorii le fac dupa ce intra pe piata de capital romaneasca sunt strans legate de defectele umane: agresivitatea, lacomia, optimismul exagerat, lipsa de cunostinte si disciplina.

“Printre greselile care trebuie evitate de la inceput cele mai importante sunt agresivitatea sau lacomia, mai ales in contextul incertitudinilor actuale, atat pe plan international, dar si pe plan intern”, afirma analistul Target Capital.

Mai mult, el subliniaza ca orice investitor de pe piata locala trebuie sa ia in considerare foarte mult climatul macroeconomic si bursier mondial si abia apoi pe cel intern. “Totodata, investitorii trebuie sa fie atenti la toate informatiile care apar cu privire la companiile la care a decis sa investeasca”, explica Radulescu (foto).

Brokerul de la Prime Transaction sustine ca prima greseala care se face la inceput este faptul ca investitorii considera ca Bursa poate aduce doar randamente pozitive si ca poate obtine doar castiguri. “Fiecare investitor trebuie sa aiba o strategie bazata pe disciplina pentru a realiza plasamente reusite, o greseala fiind tranzactionarea haotica fara un rationament logic in prealabil”, declara el.

Printre greselile pe care le fac investitorii la inceput, Aldea mentioneaza ca sunt atrasi de companiile nelichide cu cresteri spectaculoase, iar cand investesc in astfel de companii raman captivi un termen lung.

De asemenea, brokerul de la Intercapital mai afirma ca investitorii urmaresc evolutia portofoliului pe termen foarte scurt si fie marcheaza profitul prea repede, fie marcheaza pierderi, intr-o situatie nefavorabila pe termen scurt.

O alta greseala notabila este ca investitorii considera ca profitul se poate obtine foarte usor la bursa deoarece obtin randamente pozitive pe termen scurt. “Ca urmare cresc exponential investitiile fara a constientiza si posibilitatea pierderilor. In momentul aparitiei inevitabile a pierderilor se sperie – este momentul cand o parte dintre ei renunta la investitiile la bursa”, conchide Gabriel Aldea.

10 sfaturi pentru o investitie pe termen lung de succes

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri