2 / 4

Secretele succesului: Dow Jones si market-maker

Faptul ca este un produs care are deja a doua pozitie din piata derivatelor dupa lichiditate demonstreaza ca este vorba de un real succes, spun brokerii consultati de Wall-Street.

“Elementul cel mai important care a stat la baza acestui succes este tocmai facilitatea de a specula unul dintre instrumentele extrem de accesibile pe marile piete globale. O mare parte dintre investitorii locali si-au dorit sa poata accesa intr-un fel sau altul pietele externe”, explica Adi Lupsan.

Chiar daca exista case de brokeraj care ofera accesul la pietele externe, costurile mari de tranzactionare precum si lipsa accesului la informatie a limitat temperamentul investitorilor de a accesa direct aceste piete.

“Sibex-ul a avut inspiratia de a construi un produs usor accesibil sectorului de retail care sa modeleze un produs usor de folosit la costuri adaptate pietei locale”, a continuat reprezentantul Intercapital Invest.

Un alta cauza determinanta a succesului derivatelor pe Dow Jones este prezenta market-makerului si lichiditatea asigurata de acesta, crede Lucian Fulea, director de tranzactionare la Vienna Investment Trust.

Mai mult, Darius Cipariu, director adjunct al Sibex, a declarat, pentru Wall-Street, ca succesul nu ar fi fost la fel fara existenta market makerului.

“Este foarte important sa existe cineva tot timpul in piata, cu cotatii in bid si ask, care sa contribuie la reducerea spread-ului. De aceea ne concentram pe viitor in atragerea cat mai multor market makeri si cresterea lichiditatii pe cat mai multe din contractele existente”, a explicat Cipariu.

Casa de brokeraj WBS Romania a devenit primul market-maker (formator de piata) pe derivatele care au ca activ suport indicele american Dow Jones, in luna ianuarie.

De asemenea, faptul ca DJIA este un simbol intens mediatizat, pe evolutia caruia speculatorii faceau previziuni in timp ce tranzactionau alte instrumente la care aveau acces facil a fost un avantaj important, considera Fulea.

“Un alt aspect important in succestul derivatelor pe Dow Jones a fost inspiratia Sibex de a cota in lei exact valoarea indicelui, inducand o usurinta in urmarire si calcule. Mai mult, marja mica solicitata, de 4%, este un levier bun, fiind probabil printre cele mai mici marje la un instrumente Sibex”, a mai explicat directorul de tranzactionare al Vienna Investment.

Inainte de lansare, specialistii vorbeau de un interes al speculatorilor, dar se ridica si problema lichiditatii acestor derivate, rezolvata usor de market-maker.

Numarul de contracte tranzactionate in ultimele saptamani a demonstrat ca piata romaneasca avea nevoie de un astfel de produs. Insa acest tip de contract se adreseaza deocamdata investitorilor cu un profil de risc ridicat.

“Trebuie sa recunosc ca lichiditatea din primele saptamani a fost mai ridicata decat estimarile mele initiale. Cred ca ce a fost mai greu a trecut, si anume asigurarea unei lichiditati suficiente cat sa atraga o masa de investitori cat mai mare suficienta pentru a genera lichiditate in crestere. Probabil ca in urmatoarea perioada va apare un interes in crestere din partea investitorilor care opereaza cu sume mai mari si care vor avea confortul necesar generat de lichiditatea in crestere oferite de aceste contracte”, explica Lupsan.

Darius Cipariu sustine ca succesul a derivat din cunoasterea acestui produs. “Majoritatea participantilor de pe piata Sibex cunosteau indicele Dow Jones, asadar piata era deja pregatita si stiam ca vom avea succes. In plus, DJ este cel mai urmarit indice din lume si toate pietele se coreleaza de multe ori cu acesta, astfel ca am pornit de la ceva concret, nu a mai fost nevoie de acomodare pentru acest produs”, a explicat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri