4 / 5

Reorganizarea Rasdaq, o problema cu vechime

Statutul pietei Rasdaq reprezinta o disputa intre brokeri, investitori si arbitrul pietei de capital din 2007.

In luna martie, investitorii au solicitat noului Consiliu al Bursei de Valori Bucuresti si CNVM sa supuna dezbaterii publice proiectele ce vizeaza piata Rasdaq.

Piata Rasdaq este o piata reglementata de drept prin Decizia 1092/1996 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“Contrar unor interpretari ale unor membri CNVM, nicaieri in Legea nr. 297/2004 nu se precizeaza (si nici nu s-ar putea preciza asa ceva intr-o lege a pietei de capital) ca piata de tip ATS sa provina din dizolvarea pietei Rasdaq. Dizolvarea acestei piete reglementate nu se putea face nici prin Regulamentul CNVM nr. 1/2006 si nici prin alte acte individuale emise de comisie. Acestor acte ale CNVM li s-ar putea obtine cu usurinta nulitatea in instanta, fiindca amputeaza o buna parte din drepturile investitorilor cauzandu-le acestora pierderi imense, daca ar fi vreodata aplicate”, explicau investitorii.

Argumentul CNVM conform caruia piata Rasdaq nu mai este o piata reglementata, fiindca acest concept a suferit unele imbunatatiri la nivel european, nu este, de asemenea un argument, valabil.

O luna mai tarziu, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare a declarat ca piata Rasdaq este si va fi reglementata.

In august, Bursa de Valori Bucuresti a anuntat va selecta firmele eligibile pentru transferul de pe Rasdaq la Cota Bursei, insa va avea nevoie de acordul emitentilor pentru mutarea actiunilor pe piata reglementata, desi brokerii au cerut ca operatiunea sa fie derulata in mod automat atunci cand sunt indeplinite conditiile minime.

Marea reorganizare a pietei Rasdaq. Top 5 efecte pe Bursa

Zilele trecute, la o conferinta pe tema modificarii legii pietei de capital, reprezentantii DIICOT si ai Politiei Romane au solicitat clarificarea statutului Rasdaq, privind supunerea emitentilor la regulamentele pe care le au pietele reglementate.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri