La intrarea in insolventa din 2012, Hidroelectrica parea a fi una dintre povestile triste si des intalnite in capitalismul romanesc: o societate de stat initial profitabila, dar care ajunge in pragul falimentului din cauza unor contracte preferentiale, cu firme ‘capusa’, care in precedentii sase ani generasera pierderi de 1,2 miliarde euro companiei. Totusi, contrar asteptarilor pesimiste, Hidroelectrica si-a redobandit statutul de “perla a coroanei” dupa insolventa, iar in prezent este cea mai profitabila companie de stat.

20 iunie 2012 a fost ziua in care Hidroelectrica a intrat oficial in insolventa, Euro Insol, firma condusa de Remus Borza, fiind administratorul judiciar. Guvernul Ponta se angajase la acel moment fata de FMI si Comisia Europeana sa renegocieze contractele bilaterale de vanzare de energie incheiate de Hidroelectrica la preturi sub cele din piata.

Inainte de intrarea in insolventa, in anul 2011, profitul brut al Hidroelectrica scazuse de 10 de ori fata de 2010, de la 390 de milioane lei la 39 milioane de lei. Seceta si contractele paguboase de vanzare de energie, incheiate de compania de stat cu traderii de energie supranumiti de presa “baietii destepti”, erau principalele cauze ale prabusirii Hidroelectrica.

Euro Insol a aratat, intr-un raport privind cauzele insolventei companiei de stat, ca acordurile bilaterale de vanzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro in perioada 2006-2012, din cauza preturilor mici la care beneficiarii au cumparat electricitatea. Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, firme din grupul elvetian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei in perioada 2006-2012.

Asa cum era de asteptat,de teama anularii contractelor, o parte din “baietii destepti” au incercat sa intervina in proces pentru ca instantele de judecata sa respinga insolventa, dar au fost refuzati. Pe lista contestatarilor s-au aflat Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind (sindicatul angajatilor).

Dupa denuntarea contractelor cu Alpiq Romindustries si Energy Holding. Hidroelectrica a iesit din insolventa in iunie 2013.

Totusi, in 2014, compania reintra in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie castiga la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei administratorului judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.

“Baietii destepti forteaza la Curtea de Apel redeschiderea insolventei Hidroelectrica. Ei au facut recurs la masura administratorului judiciar de a nu le recunoaste creante de 1,3 miliarde lei, reprezentand daune pentru denuntarea contractelor cu Hidroelectrica”, explica, la acel moment, Remus Borza.

In final, dupa aproape 5 ani procese, restructurari si reorganizare, Hidroelectrica a inchis definitiv insolventa in 2017.

Anul trecut, Hidroelectrica a inregistrat cel mai mare profit din istorie, castigul net ajungand la nivelul de 1,55 miliarde lei (+13,9%), devenind astfel cea mai profitabila companie de stat romaneasca.

Insolventa Hidroelectrica a aratat ca societatile pot fi administrate bine si sub umbrela statului, atat timp cat la conducerea acestora se afla manageri si administratori selectati pe baza criteriilor profesionale si nu pe baza carnetului de partid. Important de mentionat ca anul acesta Hidroelectrica a demarat procesul de recrutare al persoanelor care vor forma Directoratul companiei – o etapa esentiala si care ar putea decide succesul companiei in urmatorii ani.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri