Cyber Swarm activează în zona de inginerie neuromorfică, o metodă de inginerie care dezvoltă sisteme de calcul care să funcționeze asemănător cu modul în care funcționează creierul și sistemul nostru nervos.

Acest interviu face parte din proiectul „România 2030 - Afacerile Viitorului”, realizat de wall-street.ro și Banca Transilvania. Proiectul își propune să promoveze afacerile românești care inovează și schimbă industria din care fac parte.

Mihai Raneti, fondatorul Cyber Swarm, povestește pentru wall-street.ro că a atras până în acest moment investiții de peste 4 milioane de dolari. Banii provin de la cunoscutul investitor american Tim Draper, iar Raneti precizează că Cyber Swarm se află în acest moment în mijlocul unei noi runde de finanțare, Serie A, despre care spune că ar putea fi cea mai mare rundă de acest tip atrasă vreodată de un start-up românesc.

„Investim absolut totul în inovație”, precizează Raneti(foto), adăugând că Tim Draper a fost investitorul cu numărul 1214 pe care l-a contactat pentru a atrage fonduri, conform excelului în care ținea evidența investitorilor abordați.

Antreprenorul precizează că în acest moment colaborează cu gigantul de cipuri TMSC pentru dezvoltarea „creierului artificial” și că deja au un client din domeniul auto pentru care dezvoltă un astfel de produs. Acest „creier artificial” arată ca un cip, însă elementele din care este construit diferă de cele ale unui cip normal, oferindu-i posibilitatea de a îngloba în aceeași structură atât partea de memorie, cât și cea de procesare.

”Putem crea astfel un fel de neuroni artificiali, ceea ce înseamnă că putem să îi facem să învețe singuri, fără să avem un set de date în spate. Avem un demo pe care sperăm să îl facem public în curând”, adaugă Mihai Raneti.

Din punct de vedere administrativ, Cyber Swarm este o companie americană, cu sedii în România și Taiwan, însă mare parte din dezvoltare are loc în Ploiești și București.

„Noi cheltuim pe cercetare spre 60-65% din fonduri. Am depus deja în jur de 28 de brevete în Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia(...) Avem deja un client din domeniul auto, urmează al doilea”, precizează Mihai Raneti.

Cum vor arăta lucrurile în viitor: creierul artificial va face dispozitivele cu adevărat smart

Un alt diferențiator important menționat de Raneti este legat de faptul că cipurile dezvoltate de Cyber Swarm și întreaga filozofie din spatele neuromorphic computing presupun un consum mai mic de energie. Antreprenorul consideră că, dacă nu sunt dezvoltate și utilizate astfel de produse precum cele ale Cyber Swarm, omenirea va avea o problemă cu energia.

„Cipurile actuale nu vor dispărea, vor lucra în paralel. Partea de creier artificial pe care o dezvoltăm, datorită consumului redus de energie va permite transformarea oricărui dispozitiv într-un fel de companion artificial. Vorbim de un companion cu particularități pentru fiecare utilizator în parte. Vei putea interacționa cu el verbal, iar fiecare dispozitiv va fi cu adevărat smart”, precizează Mihai Raneti.

El punctează faptul că, datorită acestui creier artificial, dispozitivele vor reacționa diferit de la om la om, în funcție de preferințele și obiceiurile fiecăruia.

Sursa foto: Cyber Swarm