Jonas Kjellberg este unul dintre co-fondatorii Skype. Până în 2007, când Kjellberg a plecat de la conducerea companiei, aplicația fusese descărcată deja de peste jumătate de miliard de oameni și fusese deja cumpărată de eBay cu 2,6 miliarde de dolari. În 2011, Microsoft a cumpărat Skype pentru 8,5 mld. dolari. Jonas Kjellberg a fondat și Campuz Mobile (cumpărat de Vodafone), unde a fost CEO, a fondat Player.io (cumpărat de Yahoo!) și a prezidat board-ul iCloud (cumpărat de Apple). În prezent, Jonas este fondatorul și președintele NORNORM, o companie care vrea să devină ”un Netflix al mobilierului pentru birouri” – citiți în articol mai multe detalii despre companie. Kjellberg a participat recent la evenimentul IQ Digital Iași.

”Sa înveți astăzi lucruri pe dinafară, de exemplu date istorice în amănunt, mi se pare stupid. Da, este ok să înveți despre viață și să dobândești experiență într-un domeniu, dar să învăți lucruri mărunte, cifre specifice, e inutil. Toată lumea are un telefon și Google azi”, spune Jonas Kjellberg.

Cu peste 50 de companii înființate de-a lungul carierei, Kjellberg are și un sfat important pentru cei care vor să lanseze un business propriu: Testați limitele legii!

Sfatul nu trebuie însă înteles greșit, Kjellberg nu încurajează încălcarea propriu-zisă a legilor, ci mai degrabă împingerea business-urilor spre zonele unde reglementările sunt învechite și necesită schimbări.

”Legile sunt în bună parte învechite, iar din acest motiv cred că antreprenorii sunt total îndreptățiți să testeze limitele reglementărilor. Și Skype a fost ilegal în multe țări imediat după lansare deoarece trebuia să avem licență telecom pentru a opera. Toate serviciile de telefonie erau monopoluri atunci. Ce am făcut? Am lansat oricum serviciul, interesul pentru Skype s-a răspândit și odată cu internetul a devenit foarte dificil pentru instituțiile de reglementare să pună în aplicare niște legi învechite, ce nu erau făcute în era internetului”, explică Kjellberg, într-un interviu acordat Wall-Street.ro

Încurajez antreprenorii să forțeze limitele legilor și schimbarea acestora. Și companii precum Uber au făcut acest lucru provocând sistemul de taxare și felul în care funcționează companiile de taximetrie.

Jonas Kjellberg

Șefii sunt prea îndrăgostiți de modele învechite de afaceri

Tot învechită este și mentalitatea șefilor de companii. Mai exact, cu cât o companie este mai mare și are o tradiție mai lungă într-un domeniu, cu atât sunt șanse mai mari ca șefii acestora să rămână blocați în modele de business învechite. Explicația e oarecum simplă: Dacă ești cel mai mare jucător într-un domeniu, de ce ai vrea să schimbi ceva?

”Cei care ocupă funcția de CEO în marile companii sunt prea îndrăgostiți de modelele învechite de business. Dacă însă competiția ta folosește modele inovative și investește într-o așa-zisă ‘zero game economy’, atunci vei avea probleme”, spune Kjellberg.

El dă ca exemplu în acest sens Netflix și Blockbuster, companie americană care în anii ’90 deținea practic monopolul asupra pieței de închiriere casete video. Blockbuster a avut ocazia chiar să cumpere Netflix, atunci când liderul din prezent al pieței de streaming video era încă în faza incipientă.

”Șefii Blockbuster și-au pus întrebarea: de ce să cumpere Netflix, care vroia să vândă TOATĂ librăria de filme și seriale cu 7 dolari pe lună, când Blockbuster vindea un singur film+popcorn și cola cu 5 dolari? Evident, nu pare logic, dar vedem în prezent tot mai multe astfel de companii care s-au bazat pe zero game economy și care au devenit de succes”, menționează co-fondatorul Skype.

Prin companii care se bazează sau investesc zero game economy, el face referire la companii care vând produse sau servicii bazate pe produse pe care nu le dețin efectiv. De exemplu, Airbnb oferă milioane de camere pentru închiriere deși compania nu le deține, iar Uber este practic un serviciu de taxi deși compania nu deține taxiuri. Și Skype, la vremea sa, a fost un serviciu de telefonie pe internet care nu deținea infrastructură telecom.

Noul business lansat de Kjellberg: Un ”Netflix” al mobilierului pentru birouri

Jonas Kjellberg se concentrează în prezent pe NORNORM, un business care oferă companiilor posibilitatea de a-și mobila spațiile de birouri fără a cumpăra propriu-zis mobila. Mai exact, acestea trimit o cerere sau își modelează online felul în care vor să arate spațiul de birouri pentru angajați, iar NORNORM furnizează mobila respectivă în baza unui abonament.

”Vreau ca NORNORM să fie practic un Netflix al mobilierului pentru birouri. Pandemia ne-a arătat că viitorul nu mai este sigur când vorbim de spațiile de birouri, așa că de ce ai vrea să cumperi azi mobilă pentru următorii 10 ani? Aceasta este nișa de piață unde vedem potențial și pe care noi vrem să o acoperim”, spune el.

Business-ul a fost lansat cu un an în urmă, iar până în prezent NORNORM a reușit să ofere servicii pentru un milion de metri pătrați spații de birouri. Investiția inițială în business a fost de ordinul a câtorva zeci de milioane de euro.

Serviciile NORNORM sunt momentant disponibile doar în țările din vestul Europei, dar compania are planuri de expansiune și în restul continentului.

Un business poate fi de succes și dacă nu face profit. În ziua asta poți face deficit URIAȘ cât timp convingi investitorii

Un business profitabil este de dorit, dar pentru a fi considerată ”de succes” o companie nu trebuie să fie neapărat și… profitabilă, consideră co-fondatorul Skype.

”Poți avea o afacere de succes și fără să faci bani. Skype este un exemplu de succes care nu a făcut bani. Poate fi un exemplu de succes pentru cei care folosesc serviciul. Oare o companie chiar trebuie să facă bani pe termen lung? Nu știu ce să zic… atât timp cât dovedești lumii că mâine vei fi mai relevant ca azi, sunt mulți investitori care vor vrea să te susțină”, consideră Kjellberg.

În schimb, el consideră că viziunea din spatele businessului este mult mai importantă, la fel ca și succesul potențial pe care produsul vândut îl poate avea în piață.

Dacă ești pasionat și ai un produs relevant pentru piață, în ziua de astăzi poți construi un business care să meargă pe un deficit URIAȘ ani la rând.

Jonas Kjellberg

Dincolo de profitabilitate, Kjellberg subliniază că antreprenoriatul nu trebuie să fie considerat o alternativă la investițiile clasicele precum cele în imobiliare, depozite bancare sau plasamentele pe bursă.

”Dacă pleci de la ideea că vrei să faci antreprenoriat pentru bani, deja ai pierdut. Dacă în schimb vrei să aduci în piață un produs inovator, dacă vrei să schimbi lumea, apucă-te de antreprenoriat”, a concluzionat Jonas Kjellberg.

Sursa foto: IQ Digital / Graffiti PR