Pe măsură ce numărul de infecții și, în alte state, decese, crește, din ce în ce mai mulți angajatori au ales să permită lucrul de acasă. Mari corporații, dar și IMM-uri au permis angajaților să lucreze de acasă – Orange România, ING Tech, Oracle România sunt doar trei exemple, însă majoritatea angajatorilor a luat această măsură. În condițiile date, s-au întâmplat câteva lucruri demne de notat.

Microsoft a înregistrat în luna ianuarie o creștere de 500% pe segmentele de întâlniri online, apeluri și conferințe online doar din China, după ce Covid-19, coronavirus, a fost ”scăpat de sub control”. Există în mod clar, la nivel mondial, o creștere masivă a cererii pentru aplicații și software pentru cei care lucrează de acasă și, ca răspuns, dar și fără îndoială într-o ”mișcare de marketing umanitară”, giganți software au ales să ofere gratuități pentru soluțiile lor.

Astfel, companii de software precum Microsoft, Zoom și Google oferă gratuit părți din software-ul lor pentru a acomoda creșterea extrem de mare a cererii. Și Slack, un sistem de chat popular inclusiv în România, în special în mediul de business, a început să ofere gratuit anumite facilități în această perioadă. Zoom a renunțat la anumite limite de timp în video call-uri pentru versiunea gratuită în China și, la cerere, și în alte zone afectate de coronavirus (Japonia, Italia, SUA, de exemplu).

Microsoft oferă oricui, gratuit, versiunea premium a Teams pentru 3-6 luni și a renunțat pentru moment la limitările existente în varianta free.

Similar, Google a anunțat săptămâna trecută că va oferi facilitățile de videoconferință precum întâlniri mari de până la 250 de persoane și posibilitatea de a înregistra pe gratis în G Suite și G Suite pentru Educație, până la 1 iulie 2020.

Slack a avut dintotdeauna o variantă gratuită. În ultima perioadă a încercat să atragă noi utilizatori prin oferirea de webinarii gratuite cu Q&A-uri live, consultații prin telefon și informații despre best practices pentru munca de acasă.

Zoom a devenit cea mai downloadată aplicație business în SUA pe iOS pentru prima oară săptămâna trecută și a intrat în top aplicații business pe alte 11 piețe. Anterior, în SUA, numărul 1 era ocupat de aplicația de căutări job-uri Indeed – n.r.). Teams (Microsoft) a urcat pe poziția a patra în App Store, iar Hangouts Meet și Slack au stagnat pe pozițiile 10 și 11. Situația este similară și în Google Play Store.

Între timp, în Italia, țara din Europa cea mai lovită de coronavirus, aplicații precum Google Hangouts Meet și Classroom au fost cele mai downloadate pe TOATE categoriile săptămânile acestea.

App Annie, software de monitorizare a aplicațiilor pe diferite regiuni ale lumii, a notat că în Italia au explodat download-urile de aplicații business în luna februarie, marcându-se astfel ”cea mai solidă săptămână pentru aplicații de business în istoria Italiei”. Tendința este similară și în China, pe categoria business.



Am contactat Microsoft România pentru a afla mai multe informații despre măsurile luate pentru a-și proteja angajații de COVID-19, dar și despre soluții de lucru la distanță.

”Într-un context în care COVID-19 continuă să afecteze oamenii și țările din întreaga lume, echipele de pretutindeni explorează opțiuni de lucru la distanță. Pe 2 martie, Jared Spataro, Microsoft 365 CVP a distribuit un e-mail de la Lily Zheng, angajată Microsoft China, despre experiența sa de a lucra de la distanță în timpul focarului COVID-19. În China, am observat o creștere de 500% a întâlnirilor, apelurilor și conferințelor derulate prin intermediul aplicației Teams și știm că în multe alte locuri din lume se observă o creștere semnificativă a lucrului la distanță.

Pentru Microsoft, preocuparea principală rămâne bunăstarea angajaților și sprijinirea clienților companiei în abordarea impactului asupra afacerilor în această perioadă provocatoare. Prin punerea la dispoziție a Teams pentru cât mai mulți oameni, sperăm să putem susține sănătatea și siguranța publică, făcând munca la distanță și mai ușoară.

Astăzi într-o postare pe blogul Microsoft 365, compania a detaliat modul în care persoanele și organizațiile pot accesa Teams gratuit și care sunt activitățile întreprinse pentru a asigura continuitatea serviciului în timpul unei utilizări sporite. De asemenea, recomandăm acest blog celor care doresc să afle mai multe informații și sfaturi despre modul de lucru de la distanță cu Microsoft Teams”, au subliniat reprezentanții companiei în România.

Iată, pe scurt, alte aplicații mobile pe care le poți folosi pentru perioada în care nu vom putea lucra ca de obicei:

  1. Serene: Un instrument care te ajută să rămâi concentrat pentru a-ți finaliza ce ți-ai propus, mai rapid și mai eficient (gratis).
  2. Slack: Mesagerie pentru echipe.
  3. Zoom: Video și apeluri vocale pentru grupuri sau 1 to 1.
  4. Toggl: Urmărește cât de mult îți ia să finalizezi un task.
  5. Google Drive: Creare de documente, stocare în cloud, împărtășire de fișiere si colaborări.
  6. Calendar: Toate evenimentele importante, aranjează-ți call-uri și alte întâlniri.
  7. Spark: Un client de email inteligent care îți aranjează email-urile astfel încât să îți crească productivitatea.
  8. Chrome Remote Desktop: Accesează-ți computerul în siguranță de pe orice device și fă screen share cu echipa ta pentru o colaborare mai eficientă.
  9. Zapier: Salvează timp pe task-urile repetitive și automatizează procese (de exemplu, salvează automat atașamentele din Gmail în Google Drive).
  10. Daywise: Programează notificările să nu îți mai întrerupă timpul de muncă.

Bineînțeles, pe lângă aceste aplicații care cresc productivitatea și rezolvă anumite probleme de comunicare, există și o pleiadă de aplicații de edutainment – Amazon Audible (pentru cărți audio), Kindle (cărți), Headspace (aplicație de meditații si relaxare).

Spor la munca de acasă și luați-vă toate măsurile de protecție necesare dacă trebuie să ieșiți la întâlniri față în față.

Ce transmite Kaspersky

”Când lucrezi sau studiezi de acasă pentru prima dată poate să ți se pară ciudat, în special dacă ești obișnuit să ai suport IT la îndemână. Conectarea de la distanță la rețelele școlare sau de companie oferă, într-adevăr, flexibilitate în ceea ce privește locul și modul în care lucrăm, dar poate genera, de asemenea, unele dificultăți și potențiale riscuri de securitate. Totuși, urmând câțiva pași de bază, utilizatorii pot fi în siguranță online și se pot bucura la maximum de beneficiile oferite de lecțiile online sau de accesul la distanță”, au spus oficiali ai soluției de securitate Kaspersky.

1. Protejați-vă toate dispozitivele, inclusiv pe cele mobile, cu o soluție de securitate fiabilă pentru internet.

2. Actualizați-vă întotdeauna sistemele de operare și aplicațiile, imediat ce update-urile devin disponibile.

3. Utilizați numai aplicații din surse de încredere, cum ar fi Google Play sau App Store, portale educaționale de încredere sau cele furnizate de locul vostru de muncă / școală.

4. Utilizați numai rețele de încredere pentru activitățile online. Dacă nu sunteți conectați la rețeaua dvs personală și trebuie să intrați online, utilizați un VPN (rețea privată virtuală) pentru a avea o conexiune sigură.

5. Introduceți întotdeauna, manual, adresele web. Nu dați click pe link-uri sau atașamente și nu răspundeți la mesaje nesolicitate.

6. Faceți back-up în mod regulat pe o unitate externă și țineți-o offline, ca să nu vă pierdeți documentele importante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri