L-am intalnit pe Suhas, o persoana foarte zambitoare si volubila, in cadrul Oracle Open World din Londra. Acesta este expert pe zona de chatbots si inteligenta artificiala, contribuind decisiv la dezvoltarea si lansarea in 2018 a Oracle Digital Assistant (ODA), un produs diferit de Amazon Alexa sau Siri al Apple, prin faptul ca ODA este indreptat in special catre business-uri.Ideea de inteligenta artificiala a pornit in urma cu zeci de ani. In anii ’70, Steve Jobs a inceput sa se uite spre UI/UX in incercarea de a avea cea mai usor de folosit interfata pentru utilizatori. Cu toate acestea, si pana in zilele noastre, indiferent de complexitatea, frumusetea sau usurinta de utilizare a unei interfete, tot timpul vor exista oameni carora nu le va placea.

Asa ca AI-ul vine fix pentru a rezolva definitiv aceasta problema – cum ar fi sa nu ai nevoie de absolut NICIO interfata, cu exceptia vocii tale? Cum ar fi ca inteligenta artificiala sa devina standard pe mapamond?

“De exemplu, in India, o companie din domeniul agriculturii a implementat inteligenta artificiala si angajatii folosesc doar vocea pentru a afla informatii esentiale despre plantatii. Si asta NU in engleza, ci in limba locala”, spune Suhas, adaugand ca atunci cand implementezi o inteligenta artificiala ar trebui ca intotdeauna sa o gandesti in mai multe limbi, nu doar intr-una de circulatie internationala.

De altfel, oficialii Oracle au subliniat ca pana in 2025 mai bine de 85% dintre interactiunile clientilor vor fi cu roboti si/sau AI – vezi, de exemplu, robotul bancii ING, in Romania. In cazul AI-ului mentionat anterior insa, acesta se blocheaza si reia intrebarea daca nu intelege anumiti termeni. Robotul nu poate intelege complexitatea exprimarii umane, reactionand doar la anumite cuvinte cheie (pierdut cardul, blocare card, informatii sold etc.).

“ODA se poate uita la caracteristicile tale si comportamentul tau, sa iti inteleaga responsabilitatile si pozitia in organizatie si chiar sa iti recomande ce activitati si actiuni sa iei – poate chiar sa le preia automat, in numele tau”.

De exemplu, asistentul digital personal al lui Ulyar stie cand acesta calatoreste si ii pune automat mesaj out of office pe toate mail-urile, insa realizeaza din context si cand o calatorie a fost anulata si sterge mesaje out of office.

Asistentii digitali au acest context deoarece sunt integrati in toate aplicatiile de enterprise – de la finante la achizitii, pana la calendar si chart-uri HR; robotii pun cap la cap toate aceste informatii si vin in timp real cu solutii si aranjamente/sugestii care sprijina activitatea angajatilor si clientilor companiilor. Mai mult, AI-ul invata si incepe sa se adapteze, acest lucru fiind extrem de important la nivel de context, spune Suhas, mandru.

“Computer, warp 9 and head for the closest nebula!”

Capitanul Picard si echipajul discutau relaxati cu computerul de bord al Enterprise si, de cele mai multe ori, acesta raspundea corect, intelegand contextul si persoana care i se adresa.

Ca multe alte tehnologii care au aparut initial in filme sau seriale SF, si inteligenta artificiala gasita in Star Trek se apropie vertiginos de realitate.

“As afirma ca tehnologia Inteligentei Artificiale evolueaza cel mai repede din toate inovatiile. Practic in fiecare zi AI-ul invata cate ceva, se dezvolta intr-un fel sau altul. Am inceput cu embed de cuvinte si acum discutam deja despre deep learning, despre AI care se adapteaza in timp real!”, spune expertul Oracle, vizibil entuziasmat.

AI-ul a inceput sa deosebeasca intre nume de persoane sau obiecte (“multi oameni au nume precum Mercedes, deci AI-ul trebuie sa realizeze daca e vorba de brandul de masina sau de o anumita persoana. Sa nu mai zicem de Paris Hilton, de exemplu!”, rade Suhas) si intelege contexte.

“De exemplu, poti intreba AI-ul care este cea mai apropiata cafenea si asistentul iti raspunde. Apoi intrebi la ce ora inchide. AI-ul Oracle va sti despre ce este vorba, pentru ca va face legatura cu intrebarea anterioara!”, sustine specialistul companiei americane.

Un alt exemplu de implementare – in restaurante

In prezent, o foarte mare parte din instrumente sunt liniare. De exemplu, intr-un restaurant, AI-ul (daca exista) te roaga sa oferi feedback pe marginea experientei avute de la 1 la 10.

Noua generatie de asistenti virtuali permite clientilor sa ofere feedback extrem de bogat in amanunte, fraze intregi, verbalizate, precum “Inghetata a fost foarte buna insa serviciile au fost ingrozitoare si a trebuit sa asteptam foarte mult la coada”.

Acesta este un feedback considerat foarte complex, in prezent. Practic, implica doua critici si o lauda, insa asistentul digital stie cum sa le diferentieze si, in timp real, sa iti ceara si mai multe amanunte – multumeste clientului pentru lauda si apoi cere informatii suplimentare despre problemele intampinate.

Mai mult, asistentul digital al restaurantului poate oferi scuze si, daca este programat, in functie de gravitatea criticilor sa ofere un voucher de reducere sau chiar sa cheme un angajat sa discute cu clientul nemultumit.

Tot un asistent virtual te poate ajuta sa afli informatii complexe precum daca maine va fi vreme buna pentru a schia la Poiana Brasov, cum poti ajunge acolo cel mai repede, cat costa si cum sa te imbraci. Practic, asistentii virtuali au deja implementat un nivel de intelegere a nuantelor cum nu exista in urma cu doar un an.

Clipuri deep fake – un real pericol?

Inteligenta Artificiala nu are, din pacate, doar beneficii. Pana la urma, asa cum se intampla cu absolut orice tehnologie, aceasta poate fi folosita si pentru a face rau. Vorbim de potentialul negativ al clipurilor “deep fake”, care imita aproape la perfectie o persoana, incat privitorii neavizati ar ajunge sa creada ca videoclipul este real.

“De aceea unul dintre job-urile viitorului va fi cel de moderator de chatbot sau de Inteligenta Artificiala”, spune Suhas.

Si acesta ofera un exemplu concret. In urma cu cativa ani, Microsoft a dat drumul unui chatbot pe Skype, oferindu-i acestuia autonomia de a invata din raspunsurile si reactiile utilizatorilor. Practic, a se adapta in functie de context si de inmagazinarea de informatii primite anterior in urma a mii de interactiuni.

Userii si-au dat insa seama si ce au facut? Au inceput sa injure chatbot-ul. Asa ca acesta, asa cum a fost programat, a inceput si el sa injure inapoi utilizatorii!

“Da, chatbot-ul a fost foarte bine facut, intrucat chiar a invatat de unul singur. Insa, neavand supervizori, moderatori, acesta a invatat si lucruri negative, precum un copil”, spune, zambind, Suhas.

Si atunci, va reprezenta AI-ul un pericol, precum spune, de exemplu, Elon Musk?

Suhas admite ca da, Inteligenta Artificiala va trebuie la un moment dat reglementata. “Terminator, insa? Sa speram ca nu! Orice este posibil, dar ca Inteligenta Artificiala sa invete emotiile umane…sigur nu se va intampla pe parcursul vietilor noastre. AI-ul va fi, fara doar si poate, supervizat, dupa cum spuneam anterior si reglementat, deci nu impartasesc temerile lui Elon”, spune specialistul Oracle.

In zece ani de acum incolo, prezice Uliyar, botii vor fi implementati peste tot si interactiunea cu ei se va realiza la nivel conversational. Botii vor fi integrati in interfete imersive precum realitate augmentata si realitate virtuala, pentru a permite utilizarea de device-uri care inca nici macar nu exista fizic!

Adevarat, implementarile tin si de nivelul de interes al companiilor private si de stat si, daca in Romania companiile private se arata din ce in ce mai interesate de astfel de noi tehnologii care pot imbunatati experienta clientilor si creste profitul, companiile de stat si institutiile de stat inca sunt blocate in anii ’90.

Vino la ecomTEAM - The Machines are Here pentru a vedea cum inteligenta artificiala intervine in ecosistemul eCommerce!