Codruț Nicolau este Director General în cadrul Edenred România și Benefit Systems, liderul pieței de beneficii extrasalariale din România. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar și o expertiză vastă în business development, Codruț Nicolau coordonează strategia de digitalizare accelerată a companiei, ce cuprinde atât portofoliul de soluții care alcătuiesc ecosistemul de beneficii, cât și procesele interne. Codruț Nicolau este și un cititor pasionat și, mai mult decât atât, autor al cărții „Jurnal de bancher pe drumuri”, pe care a publicat-o „”mai în glumă, mai în serios, încurajat de cei din jur, zâmbind la gândul că a fost scrisă integral pe Blackberry, mai mult ca o joacă”. Iar pentru cititorii wall-street.ro, Codruț Nicolau a făcut un top cu 5 cărți – mai ales că printre produsele Edenred se află și cardul cu tichete culturale.

Paradoxul prosperității, de Clayton M. Christensen

Această carte identifică limitele modelelor comune de dezvoltare a economiei și oferă un nou (posibil) cadru de creștere bazată pe antreprenoriat și pe inovații creatoare de piață. Potrivit lui Codruț Nicolau, „cartea aceasta este minunată, pentru că descrie povestea a (foarte) multe companii care au decis să adreseze NONconsumul și să creeze o piață complet nouă, dar și pentru că are meritul de a aduna suficient de multe cazuri de firme & organizații și povești (mai vechi sau foarte noi), astfel încât să ne menținem optimismul că lumea asta poate mai mult decât o arată o majoritate câteodată gălăgioasă”.

Când să jefuieşti o bancă, de Stephen J. Dubner, Steven D. Levitt

Este descrisă ca o antologie a unora din cele peste 8,000 de articole postate pe cel mai captivant blog din lume de popularizare a economiei – Freakonomics.com. „Această carte este un caleidoscop al felului în care oamenii iau decizii, a preconcepțiilor, a zecilor de situații contra-intuitive de rezolvare a unor probleme cotidiene, găsite doar datorită unei schimbări de paradigmă, care pleacă de la capacitatea de a ne uita la lucruri altfel, căutând interesul din perspectiva economică. Și este o carte scrisă cu mult umor, o viziune economică asupra vieții de zi cu zi, o colecție a experimentelor trăznite, în linie cu reputația autorilor”, spune Codruț Nicolau.

Strengths Finder 2.0, de Tom Rath


Este o carte care ajută cititorii să-și găsească punctele forte și talentele înnăscute, autorul cărții considerând că oamenii nu ar trebui să se concentreze preponderent pe abordarea și remedierea punctelor slabe, ci, mai degrabă, să capitalizeze punctele lor forte. Astfel, Codruț Nicolau consideră că „în lumea de astăzi, plină de incertitudini și schimbări radicale accelerate, capitalul (încă) are un cost redus, în timp ce talentul și personalul cel mai calificat (și capabil de adaptare și inovare) devin tot mai prețioase și mai rare. Însă totul pleacă de la descoperirea și consolidarea acelor «puncte tari» ale fiecăruia, iar cartea aceasta poate ajuta”.

O pereche de pantofi: finanțele și contabilitatea afacerii, de Tinca Celnicu

„Cartea se adresează «nefinanțiștilor» din business, viitorilor și actualilor manageri, antreprenorilor, dar și studenților și tuturor celor care vor să-și strunească mai bine afacerea sau cariera”, după cum spune însăși autoarea. În opinia lui Codruț Nicolau, „cartea aceasta nu doar că este necesară, dar are și puterea de a schimba, în bine, felul în care se face business în România. Cartea ajută în două direcții - face lumină în terminologie și, suplimentar, explică în cuvinte simple, cu logică, pe înțelesul oricui (care nu e nici contabil, nici bancher) de ce e util să pricepi care e treaba cu bilanțul, profitul, pierderile și cash-flowul și, mai ales, cum poți înțelege și manipula cifrele, nu doar ca bancherii să-ți dea banii, ci și ca antreprenorul să facă business mai bine decât înainte”.

Ce este viața? Cinci mari idei ale biologiei, de Paul Nurse

Pentru că „viața” este fascinantă. Este un sistem complex de reacții chimice interdependente, catalizate de energie, dar este un sistem pe care îl înțelegem (încă) foarte puțin, la nivel profund.
Pentru că organizațiile / companiile au și ele o formă de viață și putem aspira la companii mai bune atunci când înțelegem cum funcționează ființele vii. „Formele de viață care supraviețuiesc selecției naturale rezistă pentru că… funcționează, și nu neapărat pentru că fac lucrurile în maniera cea mai eficientă sau cea mai simplă posibil. Cred că asta e o lecție bună și pentru unii antreprenori care pun eficiența înaintea rezilienței”, spune Codruț Nicolau.

Sursa foto: Edenred

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri