Care este legătura dintre tichetele primite de angajații din România și politicile publice privind educația și cultura? Primim un răspuns neașteptat de la Codruț Nicolau, director general Edenred România și Benefit Systems, în cadrul unui interviu wall-street.ro.

Cultura și educația ar putea beneficia de o infuzie de jumătate de miliard de euro fără ca statul să aloce acești bani de la buget. Deși poate suna fantastic, scenariul este de fapt unul realist, și ar putea fi realizat extrem de simplu, prin intermediul beneficiilor extra-salariale – mai precis, al cardului cultural. Codruț Nicolau ne-a explicat, din perspectiva Edendred, companie care activează în acest sector, cum ar putea ajunge această sumă să fie investită în cultură și educație.

Cultură cu taxe zero, dar și cheltuieli bugetare zero

Cheia este practic cardul cultural, cardul de tichete culturale. ”Cineva râdea că n-ar trebui să se numească card cultural, ar trebui să se numească cardul cultural de educație și pentru rechizite, pentru că în fapt, asta este adresabilitatea lui”, spune Codruț Nicolau ”E un card care se poate acorda de către companii tuturor salariaților, iar compania beneficiază de taxare zero în momentul în care acordă acest card.”

Cu cardul cutural se pot cumpăra abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții de film, muzee, grădini botanice şi zoologice, rezervații naturale, festivaluri, târguri şi expoziții, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor. De asemenea, poate fi folosit pentru a achita cursuri de limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, alte activități recreative şi distractive cu caracter cultural, abonamente la biblioteci, săli de lectură, de audiţie şi de vizionare. Și, desigur, se pot cumpăra cu el cărți, manuale şcolare, albume muzicale și chiar filme.

3 nevoi: ale angajatorilor, ale angajaților și ale societății

”Practic, ajută atât educația salariatului sau a familiei, cât și petrecerea timpului liber. De exemplu, foarte mulți părinți cu copiii îl folosesc pentru cumpărarea de rechizite”, spune CEO-ul Edenred România. Un mare avantaj e că angajatorul poate fie să acorde lunar o sumă de 190 de lei pentru fiecare salariat sau poate să acorde de mai multe ori pe an pentru anumite evenimente. Astfel, unele companii îl dau în august-septembrie, pentru începerea anului școlar, sau de Crăciun.

Cardul cultural rezolvă nevoi în 3 puncte diferite, afirmă Codruț Nicolau. În primul rând, cele ale companiei care beneficiază de taxare zero și poate ajuta salariații pe o categorie de nevoi concrete. Apoi, angajații care au acces la o sumă de bani suplimentară. ”Dar, dacă stăm să ne gândim un pic, rezolvă o nevoie și la nivel de comunitate. Acest card cultural acoperă o nevoie de creștere a educației la nivel de societate. Producătorii de conținut în domeniul cultural și al educației din România ar avea foarte, foarte mult de beneficiat”, spune directorul Edenred.

Potrivit Eurostat, doar 1,9% din cheltuielile unei gospodării din România sunt reprezentate de cultură, doar Ciprul și Bulgaria fiind sub noi, dintre țările UE.

Cât de mult ar putea ajuta cardurile culturale

”Frumusețea unor carduri care au destinație foarte clar stabilită este că mediul privat poate contribui cu ceva concret, în ideea de creștere a educației și a nivelului, de cultură, de civilizație a societății în care trăim. Eu fac mereu un calcul simplu: în România sunt, în mare, 5,7 milioane de salariați, 4,5 de salariați sunt în mediu privat. Dacă 1 din 4 salariați ar primi de la angajatorul lui, companie privată, acest card cultural, vorbim de circa 500.000.000 de euro. Jumătate de miliard, chiar dacă o parte se duce pe rechizite, tot e o sumă uriașă care s-ar duce în societate”, spune Codruț Nicolau.

Ca ordin de mărime, bugetul Ministerului Culturii pe 2022 este de circa 260 de milioane de euro. Iar educația a fost finanțată cu 8,22 miliarde euro.

Statistic: Budget for education in Romania from 2005 to 2021 (in million Romanian lei) | Statista
Find more statistics at Statista

”De multe ori stau de vorbă cu CEO, cu patroni, cu owneri de companii care se plâng de nivelul de educație al societății în general și se întreabă dacă ei înșiși pot să facă ceva. Acest instrument este un instrument la îndemână imediat. Și toate cercetările arată clar că există o corelație directă între nivelul de creativitate, nivelul de productivitate al salariaților, și faptul că sunt expuși la idei noi, care pot să apară într-un spectacol, într-o carte, pe care și le pot lua pur și simplu din din expunerea la un eveniment educativ sau cultural.”

Câți români primesc carduri culturale în acest moment

Din păcate, cardul cultural, lansat în a doua jumătate a lui 2019. are, în acest moment, doar câteva mii de utilizatori și nici nu se poate compara ca penetrare cu cardul de tichete de masă. Însă deja volumul în primele șase luni ale acestui an este dublu

”Abia aștept ca de Crăciun să avem cât mai multe carduri culturale în România, gândiți-vă la câți bani putem infuza în zona educației și culturii din România”, conchide Codruț Nicolau.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri