Romania ramane in top 10 piete de bere din Europa, fiind pe locul 7 din punctul de vedere al volumului pietei. In ceea ce priveste productia, Romania este al 8lea producator de bere din UE si se situeaza pe locul 16 in clasamentul exportartorilor, arata Asociatia Berarii Romaniei care anunta statisticile si tendintele in materie de bere la nivel european.





De peste o jumatate de deceniu, statisticile au aratat un progres constant si sustinut in industria berii, consolidand in continuare contributia berii la economia europeana ca bun de consum major si marfa de export.

In editia din 2019 a raportului, sunt evidentiate si multe povesti nationale. Polonia este acum al doilea mare producator de bere - schimband locurile cu Marea Britanie. In Franta, a crescut numarul de fabrici de bere cu 45%, de la 1.100 la 1.600. Slovenia si Irlanda au inregistrat cresterea numarului de berarii cu 50%, respectiv 25%. Exporturile au crescut din nou, Belgia ramanand cel mai mare exportator de bere din UE, depasind cu putin Germania, in timp ce Olanda continua sa exporte aproximativ 40% din productia de bere catre alte parti ale globului.

"Suntem bucurosi ca Romania ramane in top 10 piete de bere din Europa, alaturi de Germania, Polonia, Marea Britanie, Spania, Olanda, Franta, Republica Ceha, Italia si Turcia, situandu-se si in anul 2018 pe locul 7 din punctul de vedere al volumului pietei. Industria romaneasca de bere este, totodata, unul dintre cei mai mari angajatori din Europa, un motor de crestere economica pentru economia locala, Romania ocupand locul 5 dupa Belgia, Marea Britanie, Austria si Franta, cu 5.973 de locuri de munca generate direct si peste 85.000 locuri de munca create in sectoarele conexe", declara Julia Leferman, Director general Asociatia Berarii Romaniei.

In ceea ce priveste productia de bere Romania ocupa locul 8 in UE dupa Germania, Polonia, Marea Britanie, Spania, Olanda, Franta si Republica Ceha. La exporturi, Romania este pe locul 6 cu 549.000 hectolitri in 2018.

In prezent, in Uniunea Europeana exista peste 10.000 de fabrici de bere conform celor mai recente cifre dezvaluite de catre Brewers of Europe, in timp ce atat productia, cat si consumul de bere au crescut treptat de la an la an in ultimii cinci ani.

Cifrele - lansate ca parte a editiei 2019 a Raportului anual privind tendintele europene in materie de bere - arata o crestere continua pe mai multe valori cheie. Volumul productiei de bere in UE a depasit 400 de milioane de hectolitri pentru prima data in ultimii zece ani.

In 2018, consumul a crescut in fiecare tara, consumatorii putand alege dintr-o gama de bere mai variata si mai specializata. Intrucat unii consumatori se indreapta catre produse cu concentratie mai mica de alcool, precum berea si, in anumite ocazii, spre produse fara alcool sau cu continut scazut de alcool din categoria berii, aceasta crestere a berii coincide cu o scadere atat a volumului total de alcool, cat si a consumului daunator in Europa.

"Este fantastic sa poti anunta cea de-a 10.000-a berarie in Uniunea Europeana. Brewers of Europe saluta toti producatorii noi de bere, multi dintre acestia fiind IMM-uri si microberarii, si suntem foarte incurajati de rolul lor in diversificarea si consolidarea sectorului la nivel european. Mai mult decat oricand, producatorii de bere raspund asteptarilor consumatorilor in ceea ce priveste inovatia in produse, productia sustenabila, precum si varietatea de sortimente oferite, inclusiv beri cu nivel redus de alcool si specialitati”, a declarat Pierre Olivier Bergeron, Secretar General Brewers of Europe.

Asociatia Berarii Romaniei reprezinta un veritabil simbol al sectorului berii de la noi din tara, cu 15 ani de existenta si membri precum: BERGENBIER S.A., HEINEKEN Romania S.A., UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD S.R.L., URSUS BREWERIES S.A. si MARTENS S.A., alaturi de microberaria CLINICA DE BERE. Impreuna, cei sase producatori furnizeaza peste 85% din cantitatea de bere consumata in Romania. Totodata, din Asociatie fac parte si reprezentanti ai producatorilor de materii prime: SOUFFLET MALT ROMANIA si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE HAMEI DIN ROMANIA.

Cele douasprezece fabrici de bere, dintre care doua microberarii, apartinand membrilor Asociatiei sunt situate in Ploiesti, Constanta, Craiova, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Pantelimon, Timisoara, Buzau, Brasov si Galati, iar cele doua microberarii sunt situate in Cluj-Napoca si Timisoara.

Incepand cu anul 2008, Asociatia Berarii Romaniei a devenit parte a marii familii a producatorilor de bere europeni, reprezentati prin organizatia Berarii Europei, fondata in 1958, la Bruxelles. Membrii actuali sunt asociatiile nationale ale berarilor din statele UE, alaturi de Norvegia, Elvetia si Turcia. Organizatia reprezinta interesele a peste 9.500 de producatori de bere din Europa in fata diferitelor institutii si organizatii internationale. Brewers of Europe apara interesele a 2,3 milioane de oameni care au locuri de munca datorita productiei si vanzarii berii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri