Sistemul informatic al ANAF se afla intr-o situatie mult mai precara decat stiau multi contribuabili. In cazul persoanelor fizice, cel putin, situatia este halucinanta: declaratiile depuse de acesti contribuabili prin Spatiul Privat Virtual (SPV) erau, pana de curand (desi nu este sigur ca situatia s-a remediat) listate pe hartie, prelucrate, si reintroduse in sistem de catre functionarii institutiei. Declaratia vine chiar de la presedintele ANAF, Mirela Calugareanu.

Aceasta a explicat, astfel, de ce informatiile privind creantele fiscale ale persoanelor fizice din SPV sunt actualizate cu intarzieri chiar de luni de zile.

“Revin la simplificarea formularelor (prin Declarati unica, formular care va cumula 7 declaratii -n.r.). Va dati seama ce se intampla in administratia fiscala cand dumneavoastra (contribuabilii -n.r.) depuneati prin SPV aceste declaratii spre exemplu? Se intampla un lucru destul de ciudat pot sa spun. Toate aceste declaratii transmise prin SPV erau listate si reintroduse toate informatiile de catre functionarii nostri in sistem. Deci cat volum de munca, riscuri de erori s.a.m.d. Lucrurile au fost incepute, dar partea de persoane fizice, din pacate, nu a fost o prioritate pentru noi, desi ar fi trebuit sa fie, din cauza ponderii pe care o are in colectarea la buget”, a mentionat Mirela Calugareanu.

Declaratia unica va trebui depusa exclusiv online din 2019. Va fi posibil?

Potrivit presedintei ANAF, aceste aspecte sunt cunoscute la nivelul administratiei fiscale si este necesara o remediere rapida a situatiei, avand in vedere ca, de anul viitor, persoanele fizice ar putea fi obligate sa depuna declaratiile fiscale exclusiv online.

Mirela Calugareanu sustine ca este vorba de milioane de persoane care vor primi, in curand, credentialele (datele de conectare la SPV) prin Posta si vor fi obligate sa depuna online declaratiile incepand de anul viitor.

Pe de alta parte, insa, presedintele ANAF a tinut sa precizeze faptul ca, in urma implementarii declaratiei unice pentru persoanele fizice, si a eficientizarii SPV, numerosi functionari ai Fiscului vor fi redistribuiti in zone care se ocupa de asistenta contribuabililor, astfel incat sa se faciliteze conformarea voluntara la plata.

Se renunta la acordarea de stimulente inspectorilor pentru amenzile aplicate

In acest context, sefa ANAF a sugerat ca s-a renuntat la ideea, lansata la finalul anului trecut, de a se acorda bonificatii inspectorilor fiscali in functie de amenzile aplicate contribuabililor.

“Nu avem in vedere acordarea de stimulente pentru amenzi. Ar fi venit in contradictie cu Legea Preventiei, pe de o parte, si scopul nostru nu este acela de a incuraja sanctionarea prin aplicarea de amenzi contribuabililor, ci de a facilita conformarea voluntara si de a dezvolta o componenta pe partea de asistenta contribuabili corespunzatoare anului 2018”, a mentionat Mirela Calugareanu.

Aceasta a spus ca, in prezent, se lucreaza la un mecanism de implementarea a unor criterii de performanta pe baza carora inspectorii ANAF implicati in combaterea evaziunii fiscale sa primeasca indemnizatii de performanta.

“Nu oricine din administratia fiscala va lua acestri bani. Nu vor mai fi folosite aceste indemnizatii ca un substitut al unui salariu mic, asa cum se practica in trecut. Vor fi cu adevarat indemnizatii de performanta, vor fi criterii clare numai pentru cei care sunt implicati cu adevarat in segmentul de combatere a evaziunii fiscale”, a mai spus presedintele ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri