Ce prioritati mai are comunitatea de business dupa introducerea Codului Fiscal, un proiect muncit si cu multe aspecte bune, care era absolut necesar, in conditiile in care "economia o luase inainte Codului Fiscal inca din 2003". Angela Rosca, managing partner TaxHouse, a povestit in emisiunea WALL-STREET 360 despre nevoile mediului de business, inca neacoperite de Codul Fiscal, dar si despre metehnele unui ANAF in curs de reformare.

Prioritati pentru comunitatea de business in materie de fiscalitate

  • introducerea conceptului de consolidare fiscala pentru impozitul pe profit si TVA

"Grupuri de firme care actioneaza in Romania, cu actionariat straini sau romanesc, sa fie practic supuse unei consolidari a modului in care calculeaza impozitul pe profit, ceea ce inseamna ca nu ar mai conta tranzactiile dintre ele, nu s-ar mai lua in calcul ca una are pierdere si alta profit, ci s-ar compensa cele doua elemente si s-ar plati un impozit doar pe diferente, pe net", explica Angela Rosca

  • plafonarea contributiilor sociale

"Exista o anumita plafonare a asigurarilor sociale in actualul Cod Fiscal, cu aplicabilitate din 2017, dar ea nu este la nivel de CNP. Vrem sa reluam discutia pentru posibilitatea plafonarii pe CNP. O persoana fizica din Romania, in calitate de angajat sau persoana care obtine venituri din orice alte surse (chirii, PFA, castiguri de capital) sa plateasca o contributie plafonata, la o anumita suma care urmeaza sa fie determinata", a mai spus Rosca.

In prezent, in Codul Fiscal, exista o plafonare duala: pe de-o parte pe veniturile din salarii, unde se aplica plafonul de 5 salarii medii brute lunare, si pe de alta parte pe toate celelalte venituri se aplica un alt plafon, ceea ce inseamna ca din 2017 o persoana fizica va contribui, plafonat, dar pe 2 plafoane.

Exista speranta mediului de afaceri ca Guvernul actual va putea sa implementeze macar masurile tehnice, nu de strategie, ci legate de munca de zi cu zi, pentru a debloca anumite blocaje actuale din sistem.

Pe de alta parte, consultantii fiscali nu se asteapta sa exista o sustinere politica pentru majorari sau reduceri de taxe anul acesta, fiind un an electoral.

Cine (mai) plateste taxe in Romania

Rosca mentioneaza ca sunt chiar glume in lumea fiscalistilor despre faptul ca "doar fraierii platesc taxe": cei foarte saraci nu au din cei plati, cei foarte bogati nu platesc din principiu sau au structuri prin care sa nu plateasca si atunci plateste cumva zona de mijloc.

"Dar, daca transformam gluma intr-o paralela cu lumea reala, vedem ca exista o lume a evazionistilor care nu plateste chiar nimic, exista o zona a firmelor extrem de atente, care sunt 100% la zi cu toate declaratiile, si exista marea patura din mijloc care plateste taxe si are uneori acces la posibilitatea de optimizare fiscala", afirma managerul TaxHouse.

Din cauza nerecuperarii prejudiciilor din zona paturii care nu a platit nimic, se pune presiune pe cealalta masa de contribuabili, incepand cu cei care platesc, dar poate nu sunt chiar la zi cu toate chitantele si declaratiile, si continuand cu cei care le au pe toate la zi, dar pot fi la randul lor pusi in situatia de a plati si mai mult. Si vedem aceasta tendinta. Nu ne permitem sa ne relaxam fiscal, pentru ca nu avem suficienta colectare nici la prejudiciile deja dovedite.

Simtul de business al ANAF lipseste

In opinia Angelei Rosca, ANAF trebuie sa aiba un minim simt de business, care lipseste acum. Fiscul ar trebui sa se intalneasca cu firmele nu doar din perspectiva luarii unui impozit, ci si din perspectiva operatiunilor zilnice, astfel incat inspectorii sa inteleaga cum fac profiturile, de unde vin veniturile. Proiectul cu Banca Mondiala, de care se vorbeste de circa 5 ani, doreste sa profesionalizeze Fiscul, iar multi inspectori "simt nevoia unei pregatiri si se vor bucura de aceste pregatiri".

"Institutia ANAF si inspectorii ar trebui sa aiba mai mult respect din partea noastra. Pe de-o parte ii invinuim ca sunt abuzivi, pe de alta parte ca societate nu le acordam respectul cuvenit si asta se vede din conditiile de munca, de lipsa dotarilor, din modul in care sunt remunerati"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri