Compensatiile pentru producatorii romani de legume afectati de criza generata de epidemia E.coli vor varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, pentru producatorii organizati, a declarat, Mediafax, comisarul european Dacian Ciolos.
"In functie de tipul retragerii si de produs, compensatia va varia intre 41,9% si 67,7% din pretul mediu european la castraveti, rosii si salata, inregistrat in luna iunie, intre 2007 si 2010, aceasta fiind perioada de referinta utilizata de Comisie in cazul de fata, pentru producatorii organizati", a precizat comisarul european al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, adaugand ca, pentru producatorii neorganizati compensatia va fi "ceva mai mica" si se va asigura din fondul european de urgenta.

"Compensatia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai - 30 iunie, cand estimam ca criza de incredere fitosanitara se va fi terminat, in zilele acestea izolandu-se cauzele ei ultime si mecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererile efective de compensatie, poate fi in jurul a 180 de milioane de euro", a mai spus comisarul european.

Ciolos crede ca aceasta criza ii ofera si oportunitatea de a "sugera, inca o data, cu tarie" fermierilor romani sa aiba "mai multa incredere" in formele asociative, care au, de fapt, legatura cu "necunoscutele capitalismului".

"Este un moment bun pentru a sugera inca o data cu tarie fermierilor din Romania sa aiba mai multa incredere in formele asociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute, ci dupa cum vedeti, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legal european da mai multe posibilitati de ajutorare a celor care incearca sa se ajute singuri in primul rand, asociindu-se, in acest caz, in organizatii de producatori", a comentat Ciolos.

Comisarul european a remarcat ca piata de export a legumelor romanesti, mai ales pe relatia cu Germania "s-a topit" in ultimele zile si s-a declarat "bucuros" sa poata face "maximul posibil" permis de regulile europene, inclusiv activand o solutie de "maxima urgenta", respectiv "asa-zisul «articol de criza» din regulamentul organizarii unice de piata".

Comisarul european al Agriculturii a mai spus ca producatorii organizati, cei independenti, cat si Ministerul Agriculturii din Romania trebuie sa ia cateva "masuri de urgenta" pentru a beneficia de compensatii pentru recoltele pierdute.

Producatorii de castraveti din Romania vor fi despagubiti cu pana la 247.200 euro, la pierderi estimate la noua milioane de euro pana la 1 august, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri