Presedintele Renault, Carlos Ghosn, a facut public planul pentru urmatorii ani al companiei pe care o conduce, strategia de dezvoltare fiind denumita generic Contract 2009. Cea mai importanta idee din expunerea lui Ghosn se refera la ambitia acestuia de a face din producatorul francez cel mai rentabil constructor auto generalist din Europa. Carlos Ghosn s-a remarcat in perioada in care a condus firma nipona Nissan, reusind sa redreseze compania in doar cativa ani, fiind supranumit din acest motiv cost killer. Potrivit declaratiilor sale, Renault urmareste, pentru urmatorii patru ani, cresterea marjei operationale pana la 6%, cresterea vanzarilor cu 800.000 de vehicule si plasarea viitoarei generatii Laguna in top 3 pe segmentul sau.

La nivel de produse, Renault intentioneaza sa lanseze in viitorii patru ani nu mai putin de 26 de masini noi, cu o medie, in perioada 2007-2009, de opt produse anual, jumatate fiind extinderi ale gamelor existente. Printre acestea se vor numara si noile versiuni ale Daciei Logan, care vor contribui la cresterile anuntate de Ghosn. Modelele noi se vor regasi atat in segmentele SUV si crossover, cat si in cel premium, unde Renault intentioneaza sa lanseze cinci noi vehicule, unul dintre efecte fiind reducerea varstei medii a unui produs la 2,2 ani. Renault nu va ocoli nici tehnologiile alternative, hibride si electrice, pentru care va folosi resursele din cadrul Aliantei Renault-Nissan.

Din punct de vedere economic, strategia lui Ghosn urmareste punctual o serie de parametri pentru a-si atinge obiectivele. Reducerea costurilor de aprovizionare cu 14%, reducerea cu 12% a costurilor de fabricatie si cresterea ratei medii de utilizare a propriilor capacitati la 75%, reducerea costurilor logistice cu 9%, reducerea cheltuielilor generale, de la 5,1% din cifra de afaceri la mai putin de 4% in 2009, reducerea costurilor de distributie de 8% pe fiecare vehicul in Europa, acestea ar fi doar cateva repere pe care multi manageri ar trebui sa si le noteze in agenda. In final, totul se va raporta la profit, asa cum ii sta bine oricarei companii private: dividendele vor creste de la 1,8 la 4,5 euro/actiune in 2009, acest obiectiv urmand a fi propus Consiliului de Administratie Renault.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri