Piata de anvelope noi de inlocuire a scazut in primele trei luni ale anului, cu 10-20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, producatorii livrand mai putine unitati catre distribuitorii prudenti in a mai detine stocuri mari, a declarat pentru wall-street.ro directorul de marketing al Michelin Romania, Alina Ghica.
Wall-Street.ro: La ce valoare a ajuns piata de anvelope anul trecut?

Alina Ghica: Piata de anvelope de inlocuire din Romania anul trecut a ajuns la 3,7 milioane unitati, in crestere cu aproape 30% fata de 2010, cresterea preponderenta fiind pentru anvelopele de iarna. Introducerea obligativitatii anvelopelor de iarna cu 1 noiembrie 2011 a creat o crestere a pietei.

Wall-Street.ro: Cum a evoluat piata de anvelope in primul trimestru?

Alina Ghica: Distributia producatorilor de anvelope catre distribuitori a scazut cu 10-20% fata de anul trecut.

Wall-Street.ro: Care ar fi factorii care au dus la o scadere a pietei in primele trei luni?


Alina Ghica: Factorii sunt legati de contextul de anul trecut, cresterea foarte mare a anvelopelor de iarna si o oarecare prudenta de a mai stoca anvelope.

Wall-Street.ro: Au folosit romanii mai mult timp anvelopele in aceasta perioada economica dificila?

Alina Ghica: In general, romanii isi schimba anvelopele la trei ani, la fel precum in Europa. Structural vorbind, piata romaneasca este o piata in dezvoltare, vedem o crestere a segmentului premium. In general, segmentul premium creste, segmentul buget scade.

Anul trecut, anvelopele premium au avut circa 27% din piata, cele de buget 61%, iar segmentul mediu 12%.

Wall-Street.ro: Cum credeti ca va fi anul acesta?

Alina Ghica: Este greu de anticipat. Vom vedea cum va evolua in continuare piata de anvelope de vara si mai ales piata de anvelope de iarna.

Wall-Street.ro: Michelin are in plan si alte investitii in Romania?

Alina Ghica: Suntem pe lista grupului de analiza a unor potentiale investitii.

Wall-Street.ro: Ce investitii ar putea fi facute in Romania, o noua fabrica?

Alina Ghica: Pot fi investitii in marirea capacitatii de productie sau modernizarea masinilor pe care le avem. De exemplu, in Serbia s-a anuntat marirea capacitatii de productie.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai vandute dimensiuni de anvelope in Romania?

Alina Ghica: Cea mai vanduta anvelopa in Romania este 185/65/15, adica pentru Dacia Logan. Se observa o cerere in crestere pentru anvelope cu indici de viteza mai mari, o trecere de la T la H si la V.

Wall-Street.ro: Cum arata in procente piata de anvelope pentru autoturisme?

Alina Ghica: Turismele detin circa 80% din totalul vanzarilor de anvelope in Romania, camionetele aproximativ 12-15%, iar modelele 4x4 intre 5-6%.

Wall-Street.ro: Cum este impartita piata de anvelope de iarna si vara?

Alina Ghica: Piata este impartita intre 55% iarna si 45% vara, neluand in calcul anul 2011, un an atipic.

Anul viitor, Michelin estimeaza ca in Romania cererea de anvelope va ajunge la 400.000 de unitati pentru 15 inchi, circa 150.000 de unitati pentru 16 inchi si sub 50.000 de unitati pentru 17 inchi. Estimarile pentru anul 2017 sunt o piata in urcare la aproape 450.000 de anvelope de 15 inchi, sub 200.000 de unitati de 16 inchi si circa 50.000 de unitati de 17 inchi.

Michelin a lansat anul acesta o noua anvelopa, Primacy 3, care dispune de un nou profil al benzii de rulare, cu lamele auto-blocante. Noua anvelopa permite excelenta la franarea pe suprafete uscate sau umede si la virarea pe carosabil umed.

Grupul Michelin este prezent in Romania din anul 2001, iar in prezent detine trei fabrici - RomSteel Cord Zalau (care produce cord metalic, utilizat la fabricarea anvelopelor), Silvania Zalau si Victoria Floresti, judetul Prahova, ambele cu activitati de producere a anvelopelor. In prezent, compania franceza are in Romania 3.000 de angajati. Michelin Romania are o retea de distribuitori care depaseste 250 de puncte de vanzare.

In anul 2005, Michelin Romania a devenit centru regional pentru zona Balcanilor, coordonand, pe langa activitatea de pe piata locala, operatiunile din Albania, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri