Constructorii de automobile americani domina piata internationala, insa jucatorii asiaticisunt din ce in ce mai prezenti in topul ierarhiilor mondiale. Producatorii japonezi incep sa-si acapareze rivalii americani, ca urmare a cresterii standardelor calitative. Un sondaj publicat recent in saptamanalul american Automotive News plaseaza in topul mondial al constructorilor de automobile pe gigantii americani General Motors si Ford, pe prima si a treia pozitie, intre acestia intercalandu-se grupul Toyota.

Surprinzator sau nu, prezenta Toyota pe pozitia secunda este sustinuta, de pe locul al saselea, de ascensiunea concernului sud-coreean Hyundai-Kya. La nivel european, prima pozitie este adjudecata de VAG, care cuprinde marcile Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Bentley, dupa ce a devansat grupul germano-american Daimler-Chrysler. Sondajul care a fost publicat in data de 5 iunie in Automotive News a luat in calcul vanzarile de automobile, vehicule comerciale, autobuze si camioanele usoare.

Topul cuprinde unitatile care au fost vandute anul precedent: General Motors - 8,38 milioane, Toyota Motor Corp - 8,12 milioane, Ford Motor Co. - 6,20 milioane, Volkswagen AG - 5,24 milioane, Daimler-Chrysler AG - 4,85 milioane, Hyundai-Kya Automotive Group - 3,71 milioane, Nissan Motor Co. - 3,6 milioane, PSA Peugeot-Citroen SA - 3,4 milioane, Honda Motor Co. - 3,36 milioane si Renault SA cu 2,53 milioane de masini vandute. Ierarhia inaintata de Automotive News este corecta, cu precizarea ca Renault nu ocupa ultima pozitie, deoarece compania trebuie asociata cu Nissan, francezii fiind actionari majoritari ai grupului plasat pe locul al saptelea in top ten-ul mondial.

Hyundai, in topul marcilor de calitate

Numarul unu pe segmentul producatorilor de automobile din Coreea de Sud, Hyundai Motors, a reusit sa se impuna pe piata nord-americana in ceea ce priveste calitatea autovehiculelor, se arata intr-o analiza facuta de J.D. Power si Asociatii.

Primele doua locuri revin Porsche si Lexus, marca de lux a Toyota. Este cea mai buna clasare a sud-coreenilor, intr-un clasament in care au fost consemnati peste 63.000 de cumparatori, care au platit atat cash, cat si in sistem de leasing, dupa ce au fost analizate toate defectele si problemele de design care apar in primele 90 de zile de la achizitionare. Cum japonezii de la Toyota s-au clasat pe primele 11 pozitii din 19, in ceea ce priveste modelele din piata, recunoasterea meritelor companiei Hyundai este esentiala pentru a se cunoaste exact notorietatea de care se bucura atat pe piata nord-americana, cat si la nivel international, a precizat Jack Nerad, analist de piata al Kelly Blue Book.

"In ultimii ani, Hyundai este perceputa ca noua Toyota, iar compania are ambtii mari in ceea ce priveste rankingul mondial", a spus Nerad. Analistul a afirmat ca Hyundai a realizat ca pentru a se impune in America trebuie sa fie atenta la modul in care este perceputa.

Toyota e ingrijorata de avantul Hyundai

Rivalul asiatic, compania Toyota isi simte amenintata pozitia de pe piata americana si incearca sa stopeze avantul luat de producatorul sud-coreean. "Toyota este ingrijorata de ceea ce a realizat Hyundai", precizeaza Jack Nerad. Acesta spune ca masinile mici, ca Yaris, pe care le produce Toyota incearca sa descurajeze impactul pe care concurentul il are asupra segmentului auto.

Japonezii spun ca nu vor renunta la aceasta nisa in favoarea sud-coreenilor. Ani de-a randul, companii japoneze ca Nissan, Toyota si Hyundai au fost lideri in domeniul autovehiculelor eficiente din punctul de vedere al preturilor si al consumului redus de carburant. Cele trei companii au reusit sa preia o parte din piata americana pe care producatorii autohtoni o neglijau. Hyundai si-a consolidat pozitia in Asia, in 1998, prin preluarea pachetului majoritar al companiei rivale Kia Motors.

Anul trecut, Hyundai, a mai castigat o batalie cu Toyota, limuzina Sonata fiind aleasa cea mai sigura masina prezenta in Statele Unite al Americii. Limuzina de dimensiuni medii a inregistrat un record in vanzari si a fost notata de National Highway Traffic Safety Administration cu calificative foarte bune referitor la siguranta pasagerilor in caz de impact sau rostogolire.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri