Afla cand si cum poate fi restituita suma de bani pe care ai platit-o pentru taxa auto de catre ANAF.

Taxa auto va putea fi recuperata printr-o cerere la ANAF, fara a mai fi nevoie de o actiune in instanta a solicitantilor, si inclusiv cei care au procese pe rol pot renunta la ele pentru a recupera banii pe cale administrativa, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern.

Taxa auto: conditii de restituire

Persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit ordonantei care modifica OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu, scrie Mediafax.

Recuperarea taxei auto prin ANAF

Persoanele aflate in aceasta situatie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresata organului fiscal. Cererile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata. Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare.

Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare. Pot solicita restituirea vechii taxe auto prin cerere la ANAF si cei care au in prezent procese pe rol.

Sumele reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, percepute in trecut, precum si dobanzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica, se restituie conform prevederilor legale in vigoare, respectiv pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20 la suta din valoarea acestora.

Procedura de restituire a banilor

Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al ministrului Finantelor Publice. Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire. O alta prevedere a ordonantei aprobate miercuri are in vedere instituirea obligatiei de plata a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, in situatia autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri