Norvegia vrea sa construiasca primele tuneluri rutiere plutitoare subacvatice din lume, pentru a ajuta calatorii sa traverseze cu usurinta fiordurile, din Kristiansand pana in Trondheim. Timpul de calatorie va fi scurtat de la 21 de ore la 10 ore, scrie inhabitat.com.

In prezent, singura modalitate de a calatori sunt feriboturile, un proces incomod si care necesita mult timp.

Proiectul norvegian va consta in doua tuburi suspendate sub apa la 30 de metri, iar fiecare dintre ele va fi suficient de larg pentru a avea doua benzi de trafic pe sens.

Tunelurile vor fi sustinute de pontoane plutitoare conectate cu structuri pentru a pastra totul stabil. Exista si posibilitatea ca structura sa fie prinsa de roca de baza pentru a asigura o stabilitate sporita.

Cu 1.150 de tuneluri rutiere in uz, dintre care 35 subacvatice, norvegienii nu vor avea probleme cu proiectul pe care si l-au propus.

Norvegia va avea nevoie de 25 de miliarde de dolari, iar proiectul ar trebui sa fie gata pana in 2035. Pentru ca este primul astfel de sistem de tuneluri din lume, inginerii vor afla in acel moment cum se comporta la vant si valuri noul proiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri